Принц Хари био на ивици нервног слома

Агенције
Принц Хари био на ивици нервног слома

Принц Хари прекинуо је са краљевском традицијом ћутања о менталним проблемима, говорећи отворено о тешким емоционалним тегобама које је задобио након смрти мајке, принцезе Дајане.

У интервјуу који је дао за "Дејли телеграф" 32-годишњи принц рекао је да је замало претрпио нервне сломове откако му је 1997. мајка погинула у аутомобилској несрећи због чега је у касним двадесетим морао да иде на психотерапије. Он каже да је "искључио све своје емоције" на скоро 20 година и да је "био близу нервног слома у великом броју ситуација". Описао је дуг, болан процес одбијања да се суочи са губитком што се завршило тек у његовим касним двадесетим када је потражио професионалну помоћ како би се изборио са притисцима и незадовољством.

- Мој начин суочавања са тим је био забијање главе у пијесак, одбијање да икада мислим на мајку, јер зашто би то помогло - открио је британски принц.

Те године су, како се наводи, период у ком је започео успјешну војну каријеру, али и повремено привлачио нежељене наслове у медијима, посебно због фотографије на којој се види како игра "стрип билијар"у Лас Вегасу.

- Дуго потискивање туге, временом је довело до двије године потпуног хаоса - прича принц Хари.

Признаје да се претварао да је његов живот одличан док није започео са психотерапијама и суочио се са проблемима.

- Одједном је почела је испливава сва та туга коју никада нисам испољио и тада сам схватио да заправо постоји много ствари са којима би требало да се суочим - присјетио се принц Хари.

Он је заједно са братом принцом Вилијамом и снахом војвоткињом од Кембриџа, Кејт Мидлтон, радио са установама које промовишу ментално здравље. Они су се залагали да проблеми менталног здравља морају имати исти приоритет као и друга здравствена обољења и да би о њима требало да се говори отворено, без стигматизације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана