Преминуо Драгољуб Ђуричић

ГС
Преминуо Драгољуб Ђуричић

Познати бубњар Драгољуб Ђуричић преминуо је данас након вишедневне борбе са вирусом корона, саопштили су чланови удружења џез музичара.

Ђуричић је хоспитализован крајем прошлог мјесеца након што се данима осјећао лоше и имао високу температуру, након чега је одлучио да потражи љекарску помоћ, преноси мондо.

Драгољуб Ђуричић рођен је 10. октобра 1953. на Цетињу, и свирао је са групама Леб и Сол, YУ група, Кербер, и у пратећим бендовима Здравка Чолића и Ђорђа Балашевића.

Каријеру је почео још седамдесетих у Црној Гори, гдје је био у групама The End, Круне и Еxodus. У Београд се доселио 1975. и као пратећи бубњар славних извођача обишао читаву Југославију. Придружује се групи Мама-Coco која са Здравком Чолићем иде на највећу турнеју тог доба, "Путујући земљотрес" (1978).

У YУ групи провео је двије године, у саставу Леб и Сол чак шест, да би прешао у Кербер и вратио се у Леб и Сол. Као члан група или студијски музичар учествовао је у снимању више од 70 албума, одсвирао је више од 6.000 концерата и наступао на сваком континенту осим Антарктика.

Крајем деведесетих оснива The drums company, групу која је "запалила" фестивале, а компоновао је за балет, позоришне представе, и наступао на спортским манифестацијама.

Био је саставни дио музичке сцене која се успротивила режиму Слободана Милошевића, звук његовог бубња обиљежио је протесте на којима је било и по милион људи, а покрет Отпор прогласио га је "Најотпорнијим уметником".

Иако га већина људи зна као музичара, био је и успијешни сликар и имао је више десетина изложби по бившој СФРЈ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана