Прекривени постери Лејди Гаге у Јерусалиму

Агенције
Прекривени постери Лејди Гаге у Јерусалиму

Тел Авив - Постери којима се промовише велики концерт Лејди Гаге у Израелу покривени су у Јерусалиму након противљења ултраортодоксних Јевреја.

Америчка поп дива наступиће вечерас у Тел Авиву у оквиру турнеје артРаве која обухвата и Блиски исток. Њене фотографије на великом билборду на главном путу прекривене су великим бијелим тракама, након што се члан градског савјета из ултраортодоксне партије Шас жалио на "нескромност", како су пренијели израелски медији.

Ранијих година чланови ултраортодоксне заједнице су више пута покривали или чак укљањали фотографије жена с јавних мјеста из истог разлога. Предсједавјући јерусалимске фракције Шаса, Нати Ласри, упоредио је постављање постера Лејди Гаге с стављањем постера подршке Хамасу на мјесту где се регрутују војници.

Постери су постављени у Јерусалиму како би се промовисао концерт.

Ласри, међутим, не дијели узбуђење многих Израелаца који се радују доласку лејди Гаге, посебно након  што су љетос концерте отказали Нил Јанг и  Бекстрит бојс (Тхе Бацкстреет Боyс) због израелске офанзиве на Газу.

У писму послатом генералном директору јерусалимске општине Амнону Мархаву је наведено да је лидер Шаса "шокиран билбордима који промовишу грозоту, а  која јако вријеђа осјећања већине јерусалимских мушких и женских становника."

Он је изразио задовољство што се на његов захтјев одговорило и што су фотографије, које су могле да послуже као "гориво за радикале који желе да потпале град" склоњене од очију јавности.

Одлука о покривању фотогафија дочекана је критикама. Рахел Азариа,  која је такође члан градског савјета, истакла је да ултраортодоксни чине само 20 посто становника Јерусалима и  да не могу да одлучују  како ће изгледати градска јавна сфера.  Она је подсјетила на раније случајеве уклањања фотографија жена и да су 2011. године након јавне кампање  фотогафије враћене.

"Не можемо дозволити да се ствари врате гдје су биле и да жене буду искључне из јавне сфере", рекла је Азариа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана