Предмети са Титаника за 189 милиона долара

Танјуг

Компанија "Премијер егзибишнс", која има права да извлачи и спасава предмете са "Титаника" саопштила је да ће своју колекцију предмета са потонулог брода продати за 189 милиона долара.

Са олупине, коју је 1985. открио истраживач Роберт Балард, "Премијер" је до сада извадио више од 5.000 предмета током осам експедиција од 1987.

У колекцији која је на продају налазе се деликатне порцеланске посуде, сребрни есцајг, као и дио палубе која је извучена из Атлантика гдје је "Титаник" потонуо прије 100 година када је ударио у ледени бријег. Том приликом животе је изгубило 1.500 људи.

Дионице "Премијера" скочиле су 18 процената у уторак, након што је компанија саопштила да намјерава да прода предмете за 189 милиона долара неименованој групи појединаца.

Компанија је жељела да прода свој дио "Титаника" како би се концентрисала на своје путујуће изложбе али је федерални суд у САД прошле године пресудио да продаја мора да значи да колекција "Титаник" остане цијела.

Купци су очигледно група људи са позамашним средствима јер имају могућности да изложбе и брину се о предметима, а имају и дозволу суда, рекао је Бил Влахос, менаџер фонда Одисеј вељу партнерс који има акције у "Премијеру".

Званичници "Премијера" саоспштили су да очекују да ће продаја бити успјешно завршена и да ће испунити све услове суда.

Продаја колекције, преноси Ројтерс, дио је напора да се пронађе трајни дом за предмете са "Титаника".

"Премијер" је једина компанија којој је дозвољено да извлачи предмете са "Титаника". Та компанија је такође позната по својим путујућим изложбама "Тијела" и "Разоткривање тијела". Управо ће изложба "Разоткривање тијела" бити отворена на београдском сајму од 17. марта до 23. октобра 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана