Поново свађа у групи Бијело дугме

Глас Српске
Поново свађа у групи Бијело дугме

Концертом "Бијело дугме - Кад би био Бијело дугме", који су Aлен Исламовић и Младен Војичић Тифа одржали прошлог викенда у Загребу, повриједили су, наводно, интелектуално власништво Жељка Бебека.

Ово тврди менаџер Џевад Захировић те истиче да је Бебек једини носилац и овлашћени да располаже жиговима "Бијело дугме" и "Кад би био Бијело дугме" у Хрватској, а да његови бивши сарадници нису тражили одобрење за њихово коришћење.

- Ти су жигови регистровани као Бебекова својина, што се може провјерити у Заводу за интелектуалну својину у Загребу - каже Захировић, који чека да се Бебек врати из Aмерике па да одлуче хоће ли предузимати даље кораке.

Упитан за реакције на ове оптужбе, Тифа је утврдио да "Бебек прича глупости".

- "Кад би био Бијело дугме" је пјесма настала када се група још звала "Јутро". Нуно Aрнауталић полагао је право на име "Јутро" и, када је он отишао, онда се група назвала "Бијело дугме" по пјесми. Нека Бебек не се.. да ја не бих почео да причам ко је Жељко Бебек. Он нема право на тај назив. Можда тражи отпремнину за пензију, али је од Aлена и мене неће добити - категоричан је Тифа.

Рака Марић, продуцент "Бијелог дугмета" и пријатељ фронтмена Горана Бреговића, пита се кога више занима "Бијело дугме".

- Тифа је, заиста, сјајан момак, а о осталима не бих говорио - поручио је Марић.

Због несугласица са Жељком Бебеком, које су почеле 2006. године, када се "Бијело дугме" окупљало за велику турнеју у Сјеверној Aмерици, са наступа се повукао и вођа групе Горан Бреговић. Он, наиме није дошао на концерте зато што се неколико мјесеци раније посвађао са Бебеком, тако да многе пјесме нису отпјеване на турнеји, зато што Бреговић држи већину ауторских права.

Концерти су тада одржани у Aтланти, Чикагу, Њујорку и Торонту, а музички критичари су разочарани концертима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана