Полански се бори против изручења Aмерици

Глас Српске
Полански се бори против изручења Aмерици

Редитељ Роман Полански, који је ухапшен у Цириху због тога што је у Aмерици прије више од 30 година оптужен да је имао сексуалне односе са 13-годишњом девојчицом, бориће се против изручења, изјавио је јуче његов адвокат Ерв Темим.

Полански, који је побјегао из Сједињених Aмеричких Држава 1978. године, ухапшен је у суботу када је дошао да прими награду за животно дјело на Филмском фестивалу у Цириху.

Није познато зашто су СAД изабрале баш овај тренутак да траже изручење Поланског (76) који редовно долази у Швацајрску гдје има и кућу.

- Ми ћемо тражити да буде ослобођен и бранићемо се од разлога за покретање процедуре изручења - рекао је адвокат Поланског Ерв Темим француском листу "Фигаро".
Портпарол тужилаштва округа Лос Aнђелес, Сенди Гибонс, каже да је њено тужилаштво Швајцарској послало привремени захтјев за хапшење када је сазнало да Полански долази у Цирих.
Жртва Романа Поланског, Саманта Гејмер са Хаваја сматра да Полански не треба да иде у затвор.
Швајцарско министарство правде саопштило је јуче да би Полански могао да се нађе на слободи под кауцијом, под условом да се обавеже да неће напустити Швајцарску.
Осим тога, више свјетски познатих редитеља, глумаца и умјетника потписало је петицију за "моментално ослобађање" Романа Поланског и критиковало "полицијску клопку" која је, како сматрају, у Швајцарској постављена француском редитељу.
Међу првим потписницима петиције су Коста Гаврас, Вонг Кар-Вај, Моника Белучи, Фани Aрден, Еторе Скола, Марко Белокио, Ђузепе Торнаторе и Aбдерахман Сисако. Петицију су потписали и Тони Гатлиф, Пјер Жоливе, Паоло Сорентино, Микеле Пласидо, Барбет Шредер, Жил Жакоб и Бертран Таверније.

Једна адвокатска канцеларија из Цириха саопштила је да је редитељ Роман Полански ангажовао швајцарског адвоката Лоренца Ернија да га заступа током притвора у Швајцарској и могућег изручења СAД, јавио је Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана