Погинуо познати милијардер: Произвођач најјефтинијег аутомобила се слупао у луксузном "мерцедесу"

Mondo
Foto: Twitter

Један од најистакнутијих индијских бизнисмена, 54-годишњи Сајрус Мистри, погинуо је у недјељу у саобраћајној несрећи.


 

Сајрус Мистри, милијардер и бивши предсједник компаније Тата, највећег индијског конгломерата са годишњим приходом од 128 милијарди долара, путовао је из Ахмедабада у Мумбаи када је возач "мерцедеса" у коме се налазио ударио у преграду на мосту Палгхар у 15.15 часова. Још једна особа је погинула у несрeћи, два путника су повријеђена, а Мистријево тијело је пребачено у локалну болницу Каса у Гуџарату на обдукцију, саопштила је полиција у западној индијској држави Махараштра.

Индијски премијер Нарендра Моди такође је одао почаст преминулом бизнисмену, описавши Мистрија као "перспективног пословног лидера" и рекавши да је његова "смрт велики губитак за свијет трговине и индустрије". Ова вијест је најновији ударац за породицу Мистри. Наиме, његов отац Палоњи Мистри преминуо је прије само два мјесеца, у 93. години.

Породична грађевинска компанија Шапурџи Палоњи, која је покренута прије више од 150 година и данас запошљава више од 50.000 људи, изградила је култне зграде укључујуц́и хотел Оберои у Мумбају и плаву и златну палату Ал Алам за султана Омана. Међутим, Палоњи Мистри је своје право богатство стекао тако што је био појединачни највeћи акционар - 18,5% почетком 2022. - у Тата Сонс, трговачкој групи која се бави свим пословима, од грађевинарства преко хемикалија до комуникација, која од 2000. такође посједује Тетлеи Теа, једну од највеће компаније за производњу чаја на свијету. Они такође посједују Јагуар Ланд Ровер, који је дио Тата Моторса од 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана