Почео највећи свјетски карневал у Рио де Жанеиру

Глас Српске
Почео највећи свјетски карневал у Рио де Жанеиру

Цјелодневни улични плес, дефиле оскудно одјевених жена, мушкараца прерушених у њежнији пол, сиромашних у краљевским костимима, све то је могуће само у Рио де Жанеиру, и то на пет дана, колико траје најлуђа свјетска забава.

Градоначелник Рија Едуардо Паеш предао је у петак увече кључеве града митском владару забаве, краљу Маму, чиме је званично почео највећи карневал на свијету.

Карневал у Рију сваке године траје пет дана, током којег су улице препуне људи. На најпознатијем свјетском карневалу учествује сваке године стотине хиљада људи.

- С великом радошћу предајем ове кључеве краљу Мому - изјавио је градоначелник Паеш, који је и сам био играч самбе, док је као перкусиониста свирао на ранијим карневалима.
Карневал од 1930. године отвара краљ Момо. Уочи карневала одржава се такмичење на којем се бира краљ, а главни услов да се освоји та почасна титула је да побједник буде тежи од 150 килограма.

rioТоком највеће карневалске феште све је дозвољено, али уз игру и пјесму, не поштују се устаљена правила облачења - жене су у оскудној одјећи, мушкарци се облаче као жене, сиромашни парадирају као краљеви...

Очекује се да ће овогодишњи карневал посјетити више од 756.000 људи из Бразила и цијелог свијета, који су, како је саопштила туристичка организација Рија, напунили све хотеле и потрошиће око 560 милиона долара.

Осим званично пријављених група које ће учествовати на дводневној паради самбе, ове године су се пријавиле и 424 уличне групе, које већ неколико седмица парадирају градом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана