Почеле свечаности поводом вјенчања принцезе са шаманом

Танјуг
Почеле свечаности поводом вјенчања принцезе са шаманом

ОСЛО - Свечаности поводом вјенчања норвешке принцезе Марте Луиз и њеног америчког партнера, самозваног шамана Дурека Верета, почеле су данас, а стотине гостију стижу у град Алесунд на западу Норвешке.

Гости ће касније данас отпутовати морем до села Геирангера на обали фјорда који је проглашен за свјетску баштину Унеско, пренио је Би-Би-Си.

Пар ће се потом вјенчати на приватном догађају у суботу, уз традиционални обред норвешке цркве.

Вјенчању ће присуствовати чланови шведске краљевске породице, као и неке познате личности укључујући америчку ријалити звијезду и манекенку Синтију Бејли.

Норвешки медији су јавили да су гости замољени да не користе мобилне телефоне или камере током прославе и да не објављују ништа на друштвеним мрежама.

Принцеза Марта Луиз (52) и Верет (49) објавили су вјеридбу 2022. године. Принцеза, најстарија од двоје дјеце норвешког краља Харалда, раније је била удата за покојног писца и умјетника Арија Бена са којим има три ћерке - Мод, Лију и Ему. Њих двоје су се развели 2017. године, а Бен је преминуо на Божић 2019. године. Марта Луиз је већ деценијама изазивала контроверзе у Норвешкој због учешћа у алтернативним методама лијечења, а изгубила је почасну титулу краљевског височанства 2002. године како би јој било дозвољено да покрене сопствени бизнис.

Верет наводи на свом сајту да је он шеста генерација шамана, као и да му је, када је био дијете, један рођак предвидио да ће се једног дана оженити принцезом Норвешке.

Међутим, многи Норвежани још нису у потпуности прихватили Верета, сматрајући да постоје многе културолошке разлике, преноси BBC. Када је вјеридба први пут објављена, норвешка државна телевизија НРК јавила је да ће се Верет преселити у Норвешку и придружити се краљевској породици без титуле.

Он и Марта Луиз су сада наводно купили кућу у Норвешкој. Њен млађи брат, престолонасљедник Хакон, наслиједиће свог оца на мјесту краља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана