Пјевачица српског поријекла представља Аустрију на Евровизији

ГС
Foto: Принтскрин

ЛИВЕРПУЛ - Ове седмице се одржава 67. по реду Евровизија у Ливерпулу.

Карте за велико финале су распродате за рекордних 36. минута, а 37 земаља ће се борити за што бољи пласман на највећем музичком фестивалу на свијету.

Србију представља Luke Black са нумером "Само ми се спава". Међутим, Luke неће бити једини пјевач српске националности који ће се такмичити на Евровизији.

Наиме, Аустрију ће представљати Теодора Шпирић, позната под умјетничким именом Теја, која ће заједно са пјевачицом Саленом пјевати пјесму  "Who the Hell Is Edgar?".

Теодора Шпирић је рођена 12. априла 2000. године у Бечу у српској породици. Дио дјетињства је провела у Кладову, али  се поново вратила у Беч са родитељима. На тамошњем универзитету студира енглески и њемачки језик.

Од малена је жељела да постане пјевачица, а највећи утицај на њену музику извршиле су Ејми Вајнхаус и Адел.    

Ово није био први покушај да талентована Теја буде представник неке земље на Евровизији. Крајем 2019. такмичила се на аустријском избору пјесме за Евровизију са пјесмом "Judgement Day". 

Иако је ушла у најужи круг избора, за представника Аустрије је ипак изабран аустријско-филипнски пјевач Винсент Буена. Исту пјесму је потом послала на конкурс Беовизије под именом "Судњи дан". 

Пјесму су на српски језик превели њени родитељи. Теја је успјела да се квалификује у финале Беовизије гдје је заузела 10. мјесто са 4 освојена бода

Године 2021. била је учесник пете сезоне аустријског такмичења Старманиа под својим правим именом, Теодора Шпирић. Од 1.700 пријављених кандидата на конкурс, Теодора је изабрана као један од укупно 64 такмичара. Теодора није успјела да се пласира у финале, али се нашла међу осам најбољих на такмичењу.

Крајем 2021. године хрватски пјевач Нински објавио је поп сингл Runaway (Стаy) са Теодором. То је уједно и први пут да се представила под својим новим умјетничким именом – Теја.

У марту ове године објављена је пјесма "Who the Hell Is Edga?" коју пјевају Теја и Салена и која је одабрана да представља Аустрију на Евровизији у Липерпулу.

"Who the Hell Is Edgar?" ( у дословном пријеводу: "Ко је дођавола Едгар?") је пјесма са врло интригантним концептом. Поменути Едгар у рефрену је амерички књижевник и пионир хорора Едгар Алан По који је опсједнуо тијело пјевачице и пише текстове пјесама умјесто ње.  Теја у споту чак носи и бркове какве је имао Едгар Алан По.

Пјесма је наишла на велико одушевљење обожавалаца Евровизије, а необични текст је доста тумачен.

- Покушале смо да направимо сатиричну пјесму. Ријеч је о критици музичке индустрије и како се текстописци у њој третирају, посебно текстописци женског пола. У пјесму смо унијеле доста личних искустава - истичу Теја и Салена за сајт Јуровижнворлд.  

Текстописац у музичкој индустрији просјечно добија само 0.003 процента од укупно остварене зараде пјесме, а Теја на више мјеста у овој нумери управо спомиње овај проценат. 

Ангажованост и луцидност текста и наступа многе је подсјетио на Констрактину пјесму "Ин корпоре сано". Сличности су бројне. Обе имају у центру питање о познатој личности "Ко је дођавола Едгар?" насупрот "Која ли је тајна здраве косе Меген Маркл". 

Имају концепт преиспитивање положаја умјетника и његове видљивости у јавности (Констрактин стих "Уметница је невидљива" насупрот Едгару који је познат прије свега као писац прича о духовима). Потом, ту је и хипнотишући рефрен у виду понављања једне ријечи или синтагме. 

Музички пјесме имају сличности јер обе користе ритам треп музике у рефрену којој претходи комбинација са хорском линијом која је у оба случаја преузета из црквене традиције (У пјесми "Ин корпоре сано" је преузет из „Мисерере меи", док је код Теје ријеч о семплу из католичке мисе). 

Коначно обе пјесме имају неколико ријечи у свом тексту на латинском језику.

Изгледа да Теја по свему судећи припада млађој генерацији домаћих музичара, попут Luke Blackа.

Изгледа да Теја по свему судећи припада млађој генерацији домаћих музичара, попут Luke Blackа, који Констрактиним стопама настављају да дижу квалитет песама и друштвене ангажованости на Евровизији. 

Србија ће поред свог представника имати прилику да навија и за преталентовану пјевачицу српских корена која ће представљати Аустрију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана