Пинк Флојд продаје свој каталог за 400 милиона долара

Агенције
Пинк Флојд продаје свој каталог за 400 милиона долара

ЛОНДОН - Британски рок бенд Пинк Флојд постигао је договор с компанијом Сони о продаји свог музичког каталога за скоро 400 милиона долара.

Легендарна група пристала је да прода права на свој музички каталог, име и бренд, али не и права на пјесме. Овај договор уследио је након вишегодишњих спорова око детаља продаје између преживјелих чланова бенда, преноси „Гардијан“.

У 2022. години, „Варајети“ је објавио да Пинк Флојд планира да прода своје плоче и другу имовину у вриједности до 500 милиона долара. Ипак, према писању листа, потенцијални купци су одложили куповину након интервјуа басисте и оснивача бенда Роџера Вотерса за магазин „Ролинг Стоун“ 2022. године, у којем је дао контроверзне изјаве о Израелу, Украјини, Русији и Сједињеним Америчким Државама.

Вотерс је, између осталог, изјавио да није тачно да је руска инвазија на Украјину 2022. године "ничим изазвана". Русија је позвала Вотерса да се обрати Савјету безбједности УН почетком 2023. године, гдје је поновио ту тврдњу. Исте године, полиција у Берлину истраживала је Вотерса због ношења униформе у нацистичком стилу на концерту у том граду. Такође, те године је добио правну битку која му је омогућила да одржи концерт у Франкфурту, након што је град покушао да откаже догађај називајући Вотерса "једним од најпознатијих антисемита на свијету".

Вотерс је увијек негирао оптужбе за антисемитизам.

Почетком ове године, компанија за музичка права BMG, која је 2016. године потписала уговор са Вотерсом, одбила је да настави сарадњу с њим због његових коментара о Израелу, Украјини и САД.

Музички каталог Пинк Флојда сматра се једним од највриједнијих у савременој музици, наводи „Варајети“. Најпознатији албуми бенда укључују The Wall, Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals и многе друге.

Током последњих неколико година, и други умјетници високог профила, као што су Брус Спрингстин, Боб Дилан, Џастин Тимберлејк, Шакира и Red Hot Chilli Peppers, продали су своје музичке каталоге разним музичким кућама.

Раније ове године, објављено је да је Сони у преговорима о куповини музичког каталога групе Квин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана