Петровић: Албум "One, Тwо...Five!" је обиљежио један период групе Ортодокс Келтс

Танјуг
Петровић: Албум "One, Тwо...Five!" је обиљежио један период групе Ортодокс Келтс

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је музичар Александар Петровић, познатији као Аца Селтик, који је говорио о зеленом винилном реиздању албума ""One, Тwо...Five!" (2007) његовог састава Ортодокс Келтс

Петровић је рекао да су обојени винили његова велика љубав и подсетио да постоје од како и плоче, иако је њихова стандардна боја црна. Према његовим речима, било је логично да први винил Ортодокс Келтс буде зелене боје, пошто се они као извођачи ирске музике везују за традиционалну боју те земље и народа. Петровић се присјетио да је албум прављен у раздобљу када се мењала постава бенда, а са друге стране је постајао отац, и "неке породичне ствари су дошле у фокус и поставиле се као апсолутни приоритет".

"Хтео, не хтео, повукло ме да пишем о томе, јер су моја размишљања ишла на ту страну. Далеко да моји текстови нису интимни ван тога, али ови су били тада, а и сада, нешто што је заиста најдубље лично", оценио је певач. Према његовим ријечима, на албуму "One. Two... Fivе!" је занимљива и веза Ортодокс Келтс са фановима, "која је ту дошла до изражаја, пошто је пар текстова дошло од њих".

"То су неке дубоке везе, које су прерасле у познанства, пријатељства, другарства. На крају је крунисано креативним, уметничким моментом", подсетио је Петровић. Није било мало изненађење за Петровића када је Ненад Лазаревић закуцао на његова врата и рекао:

"Имам текст за вас, изволите урадите, ако вам се допада", или кад је Драгана Поњавић рекла: "Имам пар текстова, види ако ти се неки уклопи". "Тај албум је био врло емотиван. А са друге стране мењала се постава. То је последњи албум на коме су свирали Ана и Дејан Попин. На сваки могући начин осликава један тренутак, једну епоху, један део каријере Ортодокс Келтс", навео је музичар. Говорећи о вишедеценијском постојању београдског састава, Петровић је оценио да се ради о упорности, тврдоглавости, конзистентности и непристајању на компромисе.

""Држим да је све то заједно формирало наш став", истакао је Петровић. Према његовим речима, политичке, социјалне и друге теме које окружују Ортодокс Келтс "ту су одвајкада", и "проблеми су увек исти, само се именују на другачији начин". "Не видим да би да је жив Џо Страмер  сада другачије.

Те неке теме су универзалне", истакао је Петровић. Навевши да Келтс никад нису пристајали на компромис, Петровић је додао да раде "из чисте љубави, нису настали да би били комерцијални бенд и снимали плоче".

"Настали смо из потребе да се изражавамо на тај начин. И због тога терамо прилично својеглаво. Утолико пре сам поноснији што нисмо пристајали на компромисе, нити смо повлађивали трендовима, нити тренутним ситуацијама. И зато јесмо то што јесмо", истакао је Петровић. Упитан како гледа на будућност музику у време технолошких револуција и кратких сензација, Петровић је подсеито да се седамдесетих појавили панк састав Рамонс са кратким песмама, у време дугачких епопеја рок диносауруса попут Ху или Јес . "Да ли их је то уништило? Није. Све има своје, свако има своју сферу у којој се креће. Ако нешто може да се спакује у два минута, онда је то у реду, ако не, иде на три, четири или 12. Волим и Рамонсе и Чајковског. Не видим да мора да се определи за једно или друго. Мислим да јако добро иду руку под другу", закључио је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана