Папарацо, фотограф који живи од туђе славе

vesti-online
Папарацо, фотограф који живи од туђе славе

Воајери наоружани фотоапаратима обогатили су се продајом скандалозних снимака славних које вребају у аутомобилима, ресторанима, на јахтама, па чак и призори из спаваћих соба стижу пред очи јавности.

Папарацо, фотограф који живи од туђе славе, одавно је синоним за ноћну мору славних и богатих. И поред тога што закон штити приватност тако што забрањује фоторепортерима да снимају и објављују снимке из приватног живота познатих, папараци раде свој посао. У новинама се појављују фотографије пијаних звијезда, са тајним љубавницима, са вишком килограма, са целулитом или без шминке...

Папараци их снимају у аутомобилима, на јахтама, па чак ни призори из спаваћих соба познатих нису далеко од очију јавности. У сваком случају, једни без других не могу... Данашњи папарацо личи на модерног шпијуна, мења авионе, бродове, возове, наоружан је опремом за надгледање, има хиљаду извора информација...

Засједа у жбуну

Тачно прије 15 година британска принцеза од Велса, лејди Дајана погинула је у саобраћајној несрећи у тунелу Пон де л' Алма у Паризу. Ово је један од првих случајева гдје се отворено наводи да су папараци криви за њену смрт. По званичном извјештају француске полиције, принцеза Дајана била је у мерцедесу 600 SEL са својим вjереником, египатским милијардером Доди ал Фаједом и тjелохранитељем Тревором Ризом Џонсом.

Возио их је Хенри Пол, шеф обезбjеђења париског хотела Риц. Покушавао је да побjегне од групе папараца на моторима који су пратили аутомобил. При брзини од 180 километара на час, Пол је изгубио контролу и мерцедес је ударио у стуб, одбио се и затим ударио у супротни зид тунела. Доди Ал Фајед и Хенри Пол су погинули на лицу мјеста, принцеза је преминула у једној париској болници неколико сати касније. Једини преживели био је Тревор Риз Џонс. Брат настрадале принцезе, гроф Чарлс Спенсер опраштајући се од своје сестре оптужио је новинаре да су криви за њену смрт.

Недавно је и ауторка књига о Харију Потеру, Џоана Ролинг поднијела тужбу против папараца јер, како тврди, осјећа се као да је "под опсадом".

- Не могу да пребацим невидљиви плашт на себе и своју кућу, нити то желим да учиним, застрашујући је утисак да вас неко стално посматра - рекла је Џоана, која је са глумцем Хјуом Грантом покренула кампању против илегалног прислушкивања којим се служе бројни таблоиди у Великој Британији како би повећали своје тираже.

Британски премијер Дејвид Камерон наредио је да се обави истрага након илегалног прислушкивања, а потом је дошло до гашења таблоида "News of the World" из медијског царства Руперта Мардока. Током суђења своје свjедочење изнијела је и глумица Сијена Милер.

- Неколико година ме непрестано пратило 10 до 15 фотографа, готово свакодневно, а постала сам параноична према свом окружењу и није ми било јасно како медији долазе уопште до неких повјерљивих информација. Свашта сам доживјела, до тога да ме пљују и вербално злостављају како би изазвали што бурнију реакцију с моје стране - рекла је Сијена.

Глумац Шон Пен привукао је највећу пажњу јавности када је на свом вјенчању са поп краљицом Мадоном извукао пиштољ и пуцао на папараце који су у хеликоптеру надлијетали сватове. Пен је 2010. осуђен на три године затвора условно због напада на папараца. Он је у октобру 2009. у Лос Анђелесу пришао фотографу који га је сликао, а затим га ударио у ногу и поломио му фото-апарат. На глумчеву несрећу, један од пролазника је све то снимио.

Глумица Хале Бери стално је на мети папараца од како је постала позната. Њен брак, порођај, развод, нова веза, шетња са ћерком Налом, сваки детаљ и догађај из њеног живота нашао се на насловној страни таблоида. Недавно је насрнула на папараце који су је опсјелл док је пратила ћерку у школу. Викала је, махала рукама, показивала средњи прст, псовала, а онда је почела да лупа по стаклу аутомобила једног од насртљивих фотографа.

- Није да ме један фотограф чека у грмљу, него је њих 20 до 30 и стварају нелагодност. Не жалим се због себе јер сам одрасла и могу то да поднесем, али дјеца не би требало да буду дио свега тога - рекла је Хале.

Стоја са пљескавицом

Поп звијезда Џастин Бибер у мају је у Лос Анђелесу имао окршај са папарацима када је желео да заштити своју дјевојку Селену Гомез. Фотограф је насртао на младу пјевачицу желећи да направи што бољу слику, тада је Биберу "пребиберило". Напао је досадног фотографија, који се потом жалио на болове у грудима. Бибера највјероватније очекује тужба, а постоји могућност да плати позамашну суму за одштету. Почетком јула папарацо Пол Реф оптужен је због немарне вожње након што је возио 130 километара на сат по аутопуту у Лос Анђелесу у покушају да услика Џастина Бибера. Ова оптужба је прва примјена новог закона против папараца. Уколико буде осуђен могао би да добије годину дана затворске казне и 3.500 долара казне.


Мајли Сајрус се на свом Твитер профилу пожалила да су папараци криви што не једе редовно:
"Толико сам гладна да размишљам да поједем храну мог пса Зигија. Заглављена сам у овом проклетом хотелу као Златокоса, због папараца на улици..."

Професионални фотограф Кевин Мазур направио је документарни филм "$ellebrity" који говори о искуствима славних личности са папарацима. У филму се појављују Џенифер Лопез, Џенифер Анистон, Кид Рок, Селма Хајек и многи други, који објашњавају због чега не воле да им други задиру у приватност. Елтон Џон је признао да је неколико пута ударио папараце, а Џенифер Анистон је рекла да је изненађена што се непровjерене информације пласирају чак и у медијима као што је CNN.

Али нису само свjетске звijезде на мети папараца, и домаће па и звijезде из региона успjешно пуне странице таблоида. У емисији "Папарацо лов" гледаоци су имали прилику да виде пjевачицу Стоју како без трунке шминке у тренерци са цигаретом у устима наручује пљескавицу на једном киоску. У првом тренутку ни они сами нису били сигурни да је рijеч о познатој пjевачици, јер је њен изглед збунио све. Стоја је јела пљескавицу насред улице, причала са роштиљ мајстором, а на крају је са цигаретом у руци одшетала до продавнице.

Папарци су снимили пjевачицу Наташу Беквалац са новим дечком, манекеном Владимиром Вуксановићем. Пар је усликан на Брачу како размjењује њежности чекајући у хотелу на собу. Екипа ове емисије кришом је усликала и Лепу Брену која је провела три дана у ВИП апартману на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње због рутинске контроле. Домаћи папараци овог љета су се преселили на Црногорско приморје гдје лове певачице и и водитељке у незгодним позама...

ДРУГА СТРАНА МЕДАЉЕ: Ким Кардашијан нашла формулу успјеха

Ријалити звијезда Ким Кардашијан недавно се својим пријатељима похвалила како је славнија од Џенифер Анистон, Анђелине Џоли и Гвинет Палтроу заједно Своју популарност стекла је снимком секса са тадашњим дечком Рејом Џејом, а потом и захваљујући одличној сарадњи са папарацима.

Машинерија која ради 24 сата око старлете задужена је за договор са "комарцима" који њене фотографије продају по веома високој цијени. Многи сматрају да је Ким нашла идеалан рецепт за успјешну каријеру.
Њен нови дечко, репер Кање Вест посветио јој је песму "Савршена кучка". Ким се није увриједила, напротив, изјавила је да је тиме поласкана јер сматра да јој је на тај начин показао колико је воли.
Пјевачица Ријана ужива да се провокативно облачи и тако увесељава армију фотографа који је даноноћно прате. Не крије да гаји хармоничне односе са папарацима.

Болдвин би их све подавио

Фотограф њујоршког таблоида "Дејли њуз" Марк Сантос оптужио је недавно глумца Алека Болдвина да га је напао док га је фотографисао са вјереницом Хиларијом Томас испред општине у Њујорку. На сајту листа налазе се и фотографије на којима се види неко комешање између двојице мушкараца.
Болдвин је на свом Твитер налогу демантовао ове извјештаје.
"Управо ме је наводни фотограф ударио камером у лице! Све папараце би требало подавити", написао је Болдвин.

Кобра се не боји телохранитеља

Најпознатији српски папарацо Зоран Буђић Кобра изјавио је својевремено да ради као клиника, 24 сата.
- Редакцијски фотографи се плаше да објаве неке слике због пацки и коментара, а на мене се могу жалити једино Вуку Бојовићу из зоолошког врта, уз константацију: "Кобра је за кавез."
- Могу да прођем и поред 10 тјелохранитеља, јер телеобјектив прескаче обезбјеђење. Све што снимим могу да објавим, не плашим се никог. А то што не објавим није да нисам смио него не желим да објавим, имам свој кодекс.

Опсесија Лејди Гаге

Контроверзна пјевачица Лејди Гага је постала параноична од присуства папараца у свом животу који је прате непрекидно и свуда. Како тврде извори блиски пјевачици, почела је да се плаши папарацо фотографа, и мисли да ће је задесити иста судбина као и принцезу Дајану. Популарна пјевачица има бројне тјелохранитеље, али се и даље тешко брани од насртљивих папараца.

Папарацо

Ријеч папарацо је италијанског порекла и у говорни језик је ушла након филма "Сладак живот" Федерика Фелинија у којем је један од јунака досадни фотограф по имену Папарацо. Иначе, на италијанском реч папарацо означава досадног комарца. Некада су папараци били права напаст, а данас су представници моћне бранше. Многи од њих су се обогатили захваљујући само једној скандалозној фотографији која се плаћа и до 50.000 долара. Неки их упоређују са воајерима. Кажу да је заједничка црта папараца и воајера склоност да брутално завирују у туђе животе, први зарад неког интереса, а други из чистог задовољства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана