Ову пјесму Тито је наводно строго забранио, али је Јованка прекршила заповијест

ГС
Ову пјесму Тито је наводно строго забранио, али је Јованка прекршила заповијест

БЕОГРАД - Доживотни предсједник СФРЈ Јосип Броз Тито наводно је својевремено строго забранио пјесму због које су многи пошли у смрт, али се о заповијест оглушила његова супруга Јованка.

Пјесму "Плућа су ми болна", написао је Драгиша Недовић. 

Пјесма је написана 1950. године када је он имао туберкулозу и био у веома тешком стању. У вријеме када је плоча објављена забиљежен је велики пораст броја самоубистава обољелих од туберкулозе на простору бивше Југославије.

Јосип Броз Тито и Централни комитет су, наводно одлучили да забране продају плоча и извођење пјесме, а објашњење је било да она наводи на самоубиство. 

Вето на пјесму трајао је десетек година, све док је на једној прослави није наручила Јованка Броз, а тада ју је за Титову супругу отпјевала легендарна Нада Мамула.

Пјесму "Плућа су ми болна" први је снимио Заим Имамовић, а поред верзије поменуте Наде Мамуле, позната је и интерпретација Велибора Боре Спужића - Кваке.

Текст пјесме:

"Плућа су ми болна, здравља више немам

Јер су сасвим близу, моји задњи дани

Живећу још данас, а можда и сутра

А онда заувек, збогом мој животе

Није мени жао, беднога живота

Јер ја среће никад, осетио нисам

Само бол и патња, горке сузе лио

У животу своме, срећан нисам био."

Иначе, Драгиша Недовић који је ову баладу компоновао иза себе је оставио више од 800 песама, између осталих и "У лијепом старом Вишеграду", "Стани, стани Ибар водо", "Београде, граде на Дунаву"..., преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана