Ово су најбогатије жене на свијету: Једну муж оставио због старлете, друга оптужена за убиство

ГС
Ово су најбогатије жене на свијету: Једну муж оставио због старлете, друга оптужена за убиство

Листа најбогатијих људи на свијету састоји се и од жена које су се прогурале у суровом свијету бизниса.

Доносимо вам причу најбогатијих жена на нашој планети:

5. Мекензи Скот (36,5 милијарди долара)

Бивша супруга оснивача Амазона Џефа Безоса, Мекензи Скот, вриједи 36,5 милијарди долара и налази се на 43. месту Форбсове листе богатих.

Бетос и Мекензи су били у браку 25 година, али су се развели 2019. године, јер је Џеф нашао нову љубав у Лорен Санчез.

Мекензи, 53-годишња романописац, придружила се редовима ултра-богатих светских филантропа као потписница обећања, тј. завјета да ће половину свог богатства да да у добротворне сврхе.

Она је поставила веб страницу под називом Ииелд Гивинг на којој се наводи да је до данас дала више од 17,3 милијарде долара за преко 2.300 непрофитних организација.

Раније ове године откривено је да је Мекензи усмерила огроман дио свог новца екстремно левичарским групама за 'родни идентитет' и непрофитним организацијама које се залажу за мигранте.

Што се тиче приватног живота: Мекензи се поново вјенчала са другим мужем, професором хемије у средњој школи, али је поднијела захтјев за развод 2022. године.

4. Жаклин Марс (38,5 милијарди долара)

Жаклин Марс је такође доспјела на Форбсову листу са богатством од 38,5 милијарди долара. Заузела је укупно 35. мјесто.

Њен деда Френк Марс покренуо је посао правећи чоколаде у својој кухињи у Такоми, Вашингтон, 1911.

Године 1929. компанија је измислила препознатљиви нугат са укусом слада, који је постао производ за слаткише Милки Ваи и Сницкерс - и посао је процветао.

Жаклин (84) сада поседује отприлике једну трећину Марсовог царства - пошто је за компанију радила скоро 20 година. Била је у одбору до 2016. године са сином Стивеном Беџером, такође сада директором.

Њен брат Џон посејдује другу процјењену трећину компаније, а четири ćерке њеног покојног брата Фореста Јр. полажу право на остатак.

Жаклин се 2013. године нашла у великом скандалу након што је признала кривицу за прекршај безобзирне вожње која је резултирала фаталном несреćом у којој су погинуле бака и нерођена беба.

Возачка дозвола јој је одузета на шест месеци и наложено јој је да плати казну од 2.500 долара током саслушања у Општем окружном суду у Вирџинији.

Судија је могао да осуди Марса на годину дана због прекршаја, али је породица жртве Ирен Елисор затражила од судије да Жаклин не баца у затвор.

3. Џулија Кох (64,3 милијарде долара)

Џулија Кох (61) вриједи 64,3 милијарде долара - што је ставља на 23. мјесто на цијелој листи милијардера.

Она и њено троје дјеце наслиједили су 42 одсто удела у компанији Коцх Индустриес од супруга Давида након његове смрти од рака простате у доби од 79 година 2019.

Дејвид, који је радио као хемијски инжењер и бизнисмен, придружио се свом породичном предузеćу 1970. године и претворио га у другу по величини приватну компанију у Сједињеним Државама.

Џулија, која се преселила из Ајове у Њујорк 1980-их, почела је као помоćница модног дизајнера Адолфа - радеćи са читавим низом клијената високог профила, укључујуćи Ненси Реган.

Дејвида је први пут упознала на састанку на слепо 1991. пре него што се на крају вјенчала пет година касније.

Џулија сада служи као председница Фондације Дејвида Х. Коха - непрофитне организације посвеćене унапређењу филантропског наслеђа свог супруга да би „обогатила животе појединаца широм света кроз науку и медицинска истраживања, образовање, јавну политику и уметност."

Пар је претходно донирао 10 милиона долара медицинском центру Моунт Синаи, 10 милиона долара Дечјој болници Станфорд за проучавање алергија на храну и 3 милиона долара ортопедском огранку НИУ Лангоне.

Мама троје деце је такође 'одани покровитељ уметности.

2. Алис Волтон (72,3 милијарде долара)

Алис Волтон, која је једина ćерка оснивача Волмарта Сема Волтона, наводно вреди 72,3 милијарде долара. Она је обезбедила 21 место на листи свих милијардера.

Њена браćа - Роб и Џим - ушли су у породични посао, али Алис је одустала од тренда и уместо тога усмерила пажњу на кустос уметности након што је купила свој први комад када је имала само 10 година.

Ово интересовање довело је до тога да је предводила Музеј америчке уметности Кристални мостови који је отворен за јавност у њеном родном граду Бентонвилу у Арканзасу 2011.

Алице, којој је раније издата казна за вожњу у пијаном стању, која је касније одбачена, наводно је поклонила сопствену уметничку колекцију као основу за изложбе и потрошила преко 300 милиона долара на изградњу институције.

На сајту музеја Алис је описана као филантроп која је „посвеćена повеćању приступа уметности, побољшању образовања, унапређењу здравља и унапређењу економских могуćности за све“.

Такође је узгајала коње више од деценије на ранчу у Тексасу, који је продала 2015. године, пошто је током година поседовала шест шампионских коња.

Године 2022. холистички здравствени институт који је основала у Бентонвилу претходне године преименован је у Медицинску школу Алис Л. Волтон.

1. Франсоаз Бетанкур Мајерс (99,5 милијарди долара)

Најбогатија жена на свијету је Франсоаз Бетанкур Мајерс - унука оснивача Л'Ореала - која вреди невјероватних 99,5 милијарди долара. Она је на 15. мјесту на листи свих милијардера.

Француска пословна жена (70) и њена породица посједују више од трећине јавног бренда лепоте који је основан 1909.

Она је у управном одбору Л'Ореала од 1997. године и остаје председница породичне холдинг компаније са својим синовима - Јеан-Вицтор Меиерсом и Ницхолас Меиерсом - који су такође директори.

Франсоаз је наследила своје огромно богатство након што је њена мајка Лилиане Беттенцоурт, тада најбогатија жена на свету, умрла у 94. години 2017.

Њена смрт је била велика правна битка која се развила у политички скандал око тога да ли је била у стању да управља породичним богатством.

Франсоаз је наводно написала двије књиге – једну о Библији, а другу о грчким боговима – и свира клавир сатима дневно.

Ова повучена милијардерка је такође поборник филантропских циљева, углавном кроз фондацију своје породице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана