Овакви су били Синанови посљедњи дани

ГС
Овакви су били Синанови посљедњи дани

Синан Сакић би данас прославио свој 67. рођендан, а упркос прераном одласку, његове пјесме га чувају од заборава.

Синан Сакић, познат по хитовима уз које се и весели и плаче, није имао формално музичко образовање, али је својим гласом будио најдубље емоције код људи. Када год би стао пред публику, пјевао је из душе, што га је учинило једним од највољенијих пјевача народне музике.

Иако нас је прерано напустио, његове пјесме и даље свијетле, а његов лик остаје упамћен по страсти према музици, животу и искрености. Био је увијек отворен, те је искрено причао о својим проблемима са наркотицима, алкохолом, и изазовима унутар породице. Његова способност да кроз пјесму пренесе бол и радост живота оставила је трајан печат у срцима публике.

Како су изгледали Синанови посљедњи дани?

Сабина, Синанова супруга, ни послије неколико година не може се помирити с његовим одласком у 61. години.

Кажемо да вријеме лијечи све, али то није тачно. Само научиш да прихватиш да га више нема, али ја осјећам да је он увијек ту, да ме посматра. Фали ми његова љубав, пажња, недостаје ми кад сједнем да ручам, кад легнем у кревет, једноставно свуда га осјећам. Куд год да кренем, ту су успомене", рекла је Сабина за "Курир".

И даље вјерује да је за његову смрт крива непажња љекара. Као да је наслућивао крај, захтијевао је да напусти болницу на властиту одговорност.

"Покидао је све цјевчице и тражио да иде кући. Спремили смо све као да је у болници, љекари су свакодневно долазили. Умро ми је на рукама, у загрљају", испричала је она.

Планирали су лијечење у иностранству.

"Имали смо план да одемо у Турску на трансплантацију јетре. Требало је ја да му је донирам. Кад смо дошли из Тузле, тамо је преживио и клиничку смрт, отишли смо у Тајланд, рекао је да ће тамо да му буде боље. Имали смо индијског љекара и биљне препарате, радио је јогу, медитацију, трудио се. Послије је хтио да иде на неке наступе, уговорили су му са Сашом Матићем, Шабаном, био је и сам једно пет наступа пред смрт. Увијек је говорио "оздравићу". Имао је планове за турнеје. У мају је звао Банета Обрадовића да му одреди у јуну датум за Таш, а 1. јуна је отишао. Ја кажем: "Бане, сине, он уопште није добро", али је хтио".

Проблеми око тестамента

Сабина није крила да је имала проблема са Синановом породицом, посебно са његовим сином Рашидом који је преминуо у затвору.

"Апсолутно нико није помогао, нисам ни очекивала, јер они за живота Синановог нису дошли да нас обиђу. Мислим да Синан није дуго времена причао са својом породицом. Када сам се удала за њега, већ су имали неке проблеме. Било ми је момената што се нисам знала снаћи. Првих десет дана сам изгубила 17 килограма, само сам сједила и ћутала, вјероватно сам доживела неки ментални шок. Тако сам двије године, па сам проговорила. Тешко ми је што ме нико није позвао да пита. Било је тешких тренутака и финансијских гдје нису хтели да ми помогну. Стан који сам му преписала после његове смрти, том затворенику (Рашиду), продао је за 11.000 евра", истакла је Сабина, па се надовезала:

"Чак сам звала и неке Синанове колеге да ми помогну када је било тешко, одбили су ме. Морала сам да узмем паре на камату. Само док се не снађем, наравно све сам вратила. 40 година смо Синан и ја били у браку и више... Рашид, његова дјевојка имали су састанке како да ми одузму све, Медо ми је то рекао његов брат... Био је присутан... Причали су да ће запалити кућу, мислим да се Синан окренуо у гробу. И после тога сам му преписала стан јер сам тако обећала. Синан је написао у тестаменту да ће ме проклети ако то урадим, али сам ето, урадила... И након што је запалио кућу преписала сам му стан, али не зато што га се плашим. Не плашим се ја њега, само Бога... Да је дошао, ја бих му пресудила на капији, јер не постоји дјело које он није починио", открила је Сабина за Курир.

Синанова вјечна кућа

Гробница пјевача Синана Сакића свакодневно привлачи пажњу многих људи, те пвачев гроб током недјеље посети на десетине људе, не само из Србије, већ из целог света.

Међутим, много се спекулисало о томе зашти чувеној звијезди није дуги подигнут био споменик.

"Редовно обилазим Синанову вјечну кућу. Радила сам и нисам се смирила док то није урађено баш онако, да он буде задовољан. Ипак, морам да признам, имала сам у ових пет година периоде кад сам јако била љута на Синана јер ме је оставио, па једно вријеме нисам хтјела да идем. Прође неко вријеме, па опет кренем", каже Сабина.

Данас, Синанов споменик је заиста уникат - бијели мермер је транспортован из Турске, јер у Србији није имало гдје да се купи у комаду. Желећи да му и на тај начин искаже поштовање, Сабина је за изградњу Синанове вјечне куће издвојила 20.000 евра.

А оно што никога не оставља равнодушним јесте натпис на споменику брачног пара Синанић.

"Љубави једина, била си и бићеш душа моје душе. Заувек у вечности", уклесано је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана