Осам деценија зграде Банске - градске управе

Сања Јокић
Осам деценија зграде Банске - градске управе

Један од симбола Бањалуке, зграда Aдминистративне службе града, усељена је на данашњи дан прије 80 година.

Том приликом, у згради Aдминистративне службе града данас ће бити припремљена пригодна свечаност, односно уприличена фото-изложба и електронска презентација градње зграде Банске - градске управе.

- Први врбаски бан Светислав Тиса Милосављевић није био задовољан условима у којима је радила тадашња обласна управа те је 1930. године одлучио да сагради нову зграду данашње градске управе која је све до данас једна од најзначајнијих грађевина и обиљежја Бањалуке - рекао је "Гласу Српске" историчар Зоран Пејашиновић.

Према његовим ријечима, формирањем Врбаске бановине 1929. године, Бањалука је постала сједиште те покрајине, и у њу ће стицајем околности доћи хиљаде чиновника за потребе Банске управе.

- Бан Милосављевић, када је закорачио у Бањалуку на Митровдан 1929. године схватио је да она нема много тога те тако ни одговарајуће просторије за Банску управу - казао је Пејашиновић.

Како је рекао, прво је почела градња зграде Банске управе, данашње општине а потом Бански двор.

- Камен темељац за ту зграду положен је у љето 1930. године и за свега 15 мјесеци она је сазидана и усељена. То је било право грађевинско чудо с обзиром на то да у то вријеме није било мјешалица, кранова и друге савремене грађевинске технике, јер су људи у то вријеме радили уз помоћ дрвених скела - нагласио је Пејашиновић.

Некадашњи начелник Просвјетног одјељења и директор Гимназије Васо Глушац схватио је значај зграде Банске управе која је убрзо постала чест мотив на бројним градским разгледницама.

- Оновремено објекат Банске управе имао је неких 150 просторија али се у неком суштинском, архитектонском смислу није промијенио. Само је ново вријеме донијело савремене технологије које су је додатно уљепшале те тако учиниле функционалнијом и модернијом - додао је Пејашиновић.

Подсјетио је да је зграда данашње Aдминистративне службе града прије неколико година реновирана као и да је сигуран да би и Бан био поносан на њу и Бањалуку.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић је истакла да су у Aдминистративној служби града поносни на осам деценија зграде у којој су смјештени и да ће се, као и до сада, трудити да испуне све захтјеве и очекивања грађана који свакодневно посјећују градску управу.

Смјештај

Када је Бан Милосављевић дошао у Бањалуку није имао одговарајући смјештај па је становао у хотелу "Босна".

- Потом је, за његове потребе, реновирана вила "Божић" и у њој је био све до Митровдана 1932. године док није изграђен Бански двор, гдје је преселио са породицом. Претходно је у складу са Законом о банској управи, ваљало организовати седам одјељења: Опште, Управно, Пољопривредно, Просвјетно, Техничко, Одјељење за социјалну политику и народно здравље и Финансијско одјељење. Он је нашао привремени смјештај за чиновнике, али је брзо покренуо припреме за изградњу Банске управе а истовремено и Банског двора - казао Пејашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана