Опустошена кућа Есме Реџепове у Скопљу

ГС
Опустошена кућа Есме Реџепове у Скопљу

Есма Реџепова, неизбрисива краљица ромске музике, оставила је неизмјеран траг на музичкој сцени Балкана.

Прогласивши је 1976. године у Индији као најоригиналнију пјевачицу, Есма је заузела мјесто међу 50 најбољих вокала на свијету.

Поред музике, њен хуманитарни рад био је кључан дио њеног идентитета, два пута номинована за Нобелову награду за помоћ дјеци са посебним потребама и старијима.

Но, оно што је њој заиста било најважније, било је мајчинство - усвојила је и поносила се својим 47-оро дјеце, које је заједно са супругом Стевом Теодосиевским одгајала с љубављу.

Ипак, у њеној кућу у Скопљу, која је некада била дом ове националне иконе, новинари Телеграфа затекли су потпуну пустош.

У ушушканом дијелу Скопља, кућа Есме Реџепове стајала је сама, окружена коровом, као свједок нечега што је некада било пуно живота.

Унутрашњост је била језиво тиха, а осјећај туговања био је неизбјежан. Кућа је обијена, а из ње је однијето готово све.

Поломљени прозори, разбацани папири, крст покојног мужа Стеве и слике које су причале о њиховом заједничком животу, остављене су да пропадају, пише Телеграф.

Некадашња звијезда сањала је да ће њен дом постати објекат широких намјена у којем би се обављале различите хуманитарне активности, као и својеврсни културни центар у коме би се окупљали млади и талентовани људи.

Есма Реџепова остављена је да буде заборављена, а њена оставштина да се полако гаси у опустошеном амбијенту.

Њене хаљине преостале у ормарима, свједоче о некадашњем гламуру, док су тишина и запуштеност отеле сваки траг њене великости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана