Од предозирања умрла Ејми Вајнхаус VIDEO

Глас Српске
Од предозирања умрла Ејми Вајнхаус VIDEO

ЛОНДОН - Британска пјевачица Ејми Вајнаус умрла је од превелике количине дроге у 27. години, потврдили су у суботу њени менаџери, а преносе британски медији.

Вајнхаус је пронађена мртва у суботу послијеподне, око 16 сати, у њеном дому у сјеверном Лондону.

"Back to Black" пјевачица је пронађена у стану у који је хитна служба дошла око 15.54, а њена смрт се третира као "необјашњена" од стране полиције.

.

.

.

.

.

ejmi 1У саопштењу Метрополитан полиције се каже: "Полицију је позвао лондонски амбулантни сервис на адресу у Camden тргу NW1 нешто прије 16.05, са вијешћу да је пронађена мртва жена."

Ејми је имала дугу историју зависности од дроге и алкохола, а на њеном званичном веб сајту раније је објављено да ће, послије концерта у Београду, отказати све предстојеће заказане концерте.

Прве гласине о њеној смрти појавиле су се на сајту друштвене интернет мреже Тњиттер.

ejm  beogradБеоград посљедњи наступ

Ејми Вајнхаус се прославила другим студијским албумом "Back to Black", издатим у октобру 2006.

Рођена је 14. септембра 1983. у сјеверном Лондону, у јеврејској породици.

Деби албум "Франк" објавила је 2003. и он је наишао на добар пријем код критике у Великој Британији. Био је номинован за награду "Меркур".

Други албум "Back to Black" донио јој пет "Греми" награда.

У фебруару 2007. добила је награду БРИТ за најбољу британску умјетницу.

Раније ове седмице Ејми је на iTunes фестивалу с неколико плесних покрета пружила подршку свом кумчету Дион Бромфилд (14), позивајући публику да купи албум.

Тај наступ на концерту дошао је пошто је отказала европску турнеју након катастрофалне изведбе у јуну, када је падала по позорници у Београду и уз несувисао перформанс дјеловала врло дезоријентисано и ван стварности.

Након концерта који је разбјеснио обожаваоце, а потом и видеа са њега које су видјели милиони људи у цијелом свијету, отказала је преостале термине своје европске турнеје.

Ејми Вајнхаус радила је на свом дуго очекиваном новом албуму, наставку веома успјешног из 2006, који је и у посљедње три године продат у милионима копија.

ejm i majkaМајка: Умријеће прије мене

Ејми Вајнхаус је имала проблематичан живот, који је укључивао различите покушаје одвикавања од овисности од дроге и алкохола.

У интервјуу 2008. године, њена мајка Џенис рекла је да неће бити изненађена ако њена кћерка умре прије ње.

"Већ дуго знам да моја кћерка има проблеме. Знам да би могла да буде мртва у року од годину дана. Гледамо је како се убија полако. Ако она остане на том путу, дрога ће на крају да побиједи", рекла је Џенис.

ejni 4Биографија

Британска пјевачица и ауторка Ејми Вајнхаус (27) рођена је као Ејми Џејд Вајнхаус 14. септембра 1983. године у Енфилду у Лондону у јеврејској породици која је била велики поклоник позоришта и музике.

Одрасла је уз џез музику, а још као мала била је бунтовног карактера, па је тако у 14. години избачена из школе.

Професионалну каријеру започела је у 16. години, да би повремено наступала у клубовима и снимала нискобуџетне демо снимке.

У 19. години снимила је први албум "Френк" (2003) са примјесама џеза, који је постао прави хит и донио јој неколико номинација за награде, а у наредних неколико година пролази кроз низ личних проблема, укључујући борбу у одвикавању од наркотика.

Њен албум из 2006. године "Back to Black" постао је свјетски хит, а пјесма "Rehab" достигла је девету позицију на америчкој листи поп синглова.

Велики продор на музичкој сцени начинила је 2008. године, када је постала прва Британка која је добила пет "Гремија" у једном дану, укључујући награду за најбољег новог умјетника и пјесму године за "Rehab".

Током 2008. године одржала је низ веома успјешних концерата, а у јуну је изненада хоспитализована због озбиљног проблема с плућима.

Била је препознатљива по оригиналном стилу, који је карактерисала високо подигнута пунђа у стилу 60-их, док су њен несређен лични живот и "самодеструктивно" понашање постали редовна тема таблоида и мета критике.

Џорџ Мајк ју је назвао "најбољим женским вокалом који је чуо у читавој својој каријери", док је Кит Ричардс упозорио да "она неће још дуго бити ту" ако не промијени понашање.

У музици, Ејми је експериментисала са разним жанровима, укључујући џез, соул, поп, реге, R&B и друге, а њено извођење описивано је као мјешавина гласова Били Холидеј, Дине Вошингтон и Саре Вон.

Посљедњи концерт Ејми је одржала у Београду 18. јуна на Калемегдану.

Концерт се завршио у расулу послије нешто више од једног сата, током којег је пјевачица, како је изгледало, била под видним утицајем алкохола и наркотика, и једва да је запјевала, терутала се по бини, а неколико пута је и одлазила са ње.

Вијест о скандалозном концерту у Београду испраћена је у свим свјетским медијима.

Ејми се повукла са сцене, отпјевавши тек неколико стихова својих популарних пјесама и тако започела, како је планирано, велику европску турнеју на коју је кренула послије још једног опоравка у болници за одвикавање од зависности.

Убрзо након овог скандала отказана је читава турнеја.

klub 27Клуб 27

Број 27 чини се да је кобан за многа велика имена у историји савремене музике. У 27. години живота су преминули неки од највећих музичара свог времена, због чега се у јавности појавио израз "Клуб 27".

Џим Морисон, Џенис Џоплин, Џими Хендрикс, Курт Кобејн и Брајан Џонс само су неки од њих.

Њихове колеге говориле су како су смрти тих звијезда "промијениле начин на који ће гледати на рок музику".

Ејми Вајнхаус такође је преминула с тек 27 година.

emjmi i muz

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана