О животу Алена Делона могло би се снимити 1.000 филмова

ГС
О животу Алена Делона могло би се снимити 1.000 филмова

Француска глумачка легенда Ален Делон преминуо је данас у 89. години.Култне улоге, љубав са Роми Шнајдер, брак са Натали Делон, више него контроверзан однос са тјелохранитеље Стеваном Марковићем, са којим је, како се причало, његова супруга имала аферу... Много је интригантних детаља у причу о славном Французу - довољно за 1.000 филмова.

Рођен је 8. новембра 1935. године у предграђу Париза, као тинејџер започео је своју каријеру, али убрзо је постао међународна звијезда захваљујући својој харизми и изузетним глумачким способностима.

Године 1957. се појавио у првом филму, док је улогом Рока у филму "Роко и његова браћа" Лукина Висконтија из 1960. године, постао свјетски познат глумац. Потом је играо и у филму Еклипса (1962). Његова хладна и мистериозна појава донијела му је култни статус, а улога у филму Самурај (1967) учврстила је његову репутацију глумца који бриљира у улогама антихероја и морално амбивалентних ликова.

Поред глуме, Делон се окушао и у филмској продукцији и режији, али је током 1980-их и 1990-их полако почео да се повлачи из свијета филма. Иако је био често у центру пажње због приватног живота, романси и повремених контроверзи, Ален Делон је увијек био симбол стила, елеганције и правог филмског гламура.

Познат по својој љепоти и препознатљивом погледу, Делон је сарађивао с многим великим именима свјетске кинематографије. Његова филмска каријера обухвата више од шест деценија и више од 80 филмских наслова, а многи његови филмови сматрају се класицима свјетске кинематографије.

Уупркос великој популарности тврдио је да није био срећан у животу.

-Ја сам програмиран да будем успјешан, али не и срећан. То не иде заједно - рекао је Ален, који је глумио у више од 100 филмова великих француских и свјетских редитеља.

Једном приликом открио је да га је слава уморила јер није могао да живи као сви други људи и да има своју приватност. Говорио је да је у женама црпио мотивацију да буде оно што јесте, а забављао се са најљепшим женама на свијету.

Роми Шнајдер, Миреј Дарк, Натали Делон и Розали ван Бремен, су само неке од љепотица с којима се забављао, а из више веза је добио четворо дјеце, док је само са Натали Делон био званично у браку од 1964. до 1969. године.

Ален је почетком 2018. године истакао да је спреман да напусти овај свијет.

Велики шок је 2021. изазвала изјава глумчевог сина Антонија Делона који је рекао да његов отац жели да се његов живот оконча еутаназијом, истичући да је исту жељу имала и његова мајка Натали Делон.

Натали Делон и Стевица Марковић

Брак познатих глумаца Натали и Алена Делона трајао је од 1964. до 1969. године. Она је преминула 2021. изгубивши битку са раком.

Натали која је проглашена једном од најљепших жена свијета, популарност је стекла 1967. улогом у " Le Samourai ", у којем је глумио и чувени глумац. Одиграла је низ споредних улога у филмовима током осамдесетих, а 1982. режирала је филм "Неки то називају несрећом", да би 1986. потписала и режију филма "Слатке лажи". Глумила је у оба ова филма. Мемоаре је објавила 2006. године.

Рођена је у шпанској породици у Мароку, као Френсин Кановас и већ је била звијезда када су почеле да круже гласине да је Делон због ње оставио велику љубав Роми Шнајдер. Натали је касније била у вези са глумцем Ричардом Бартоном и пјевачем Едијем Фишером, који су познати и као мужеви Елизабет Тејлор.

Делона је упознала када је имала 21 годину, у ноћном клубу у Паризу. У то вријеме он је био у вези са Роми Шнајдер, да би се у августу 1964. у тајности оженио глумицом и моделом Натали. Мјесец дана касније добили су сина.

Натали је била једина жена којом се оженио "озлоглашени" женскарош Ален Делон, а она је касније испричала да их је Роми прогањала.

-Ален никада није причао о њој, али бих с времена на вријеме видјела како сјенка туге прелази преко његовог лица - испричала је Натали. Роми Шнајдер умрла је 1982. мање од годину дана након што је преминуо њен 14 - годишњи син.

Љубав Роми Шнајдер и Алона Делона планула је крајем педесетих година. Пар који је је љубав крунисао вјеридбом, глумио је заједно у филму „Кристин“ 1958. године. Та сарадња била је пресудна за њихову романсу.

Упоредо са љубавном везом са Делом, текла је успјешна каријера Рони Шнајдер која је у то вријеме сарађиала са великим редитељским именима, као што је Ото Премингер и Орсон Велс. А Ален ју је упознао и са Лукином Висконтијем са којим је 1962. снимила један од својих најпознатијих и најбољих филмова „Бокачо 70“.

Послије пет година забављања током којих је она трпјела његове бројне афере, он је 1963. раскинуо вјеридбу, поруком коју јој је оставио на огледалу, а на којој је писало: „Отишао сам у Мексико са Натали. Не враћам се“. Роми је након тога покушала да се убије. Срећом, спасли су је.

Шест година након раскида глумили су у мрачном, еротском трилеру „Базен“.

Роми Шнајдер умрла је 1982. у 43. години, сахрањена је заједно са писмом Алена Делона: "Видиш, научио сам неколико њемачких ријечи због тебе. Волим те, љубави моја“. На иницијативу чувеног глумца неколико година касније у гроб Роми Шнајдер спуштени су и посмртни остаци њеног сина Давида.

Занимљиво је да су и поред турбулентног односа Роми Шнајдер и Ален Делон остали пријатељи до краја њеног живота. Исто се може рећи и за њега и Натали Делон, која га је наводно оставила убрзо након што је њихов бивши тјелохранитељ Стеван Стевица Марковић пронађен мртав у предграђу Париза 1968. године, уз реченицу: "Никада више не желим да видим ниједног Србина".

Стеван Марковић рођен је у 1937. у Београду. Одрастао је у Сремској улици, а припадао је такозваним мангупима из Савамале, наводи се у званичним изворима. Крајем педесетих отишао је у Истру, а затим илегално прешао границу Италије па се упутио у Француску.

На блогу christopherothen.wordpress.com наводи се да је Марковић био улични борац и члан подземља у тадашњој Југославији као и да је сарађивао са државном тајном полицијом али да му је упркос томе било дозвољено да борави у Француској као политички емигрант.

Марковић је више пута био у затворима у Француској, због насиља и крађа. Често му је претила депортација, али су га утицајни пријатељ задржали у земљи. Његов посљедњи послодавац био је Ален Делон који га је запослио крајем шездесетих година.

Вио је и Делонов пријатељ, а не само тјелохранитељ. Живио је у приземљу глумчеве куће у Паризу.

Ален му је нудио мање улоге у филмовима али Марковић није искористио те шансе. Новац који је зарадио трошио је углавном на коцкање и изласке што је сметало брачном пару Делон.

Једна од најинтригантнијих детаље ове приче јесте наводна афера коју је Стеван имао са Натали. А наводно су Делонови 1968. прекинули сарадњу са Марковићем нудећи му отпремнину од продаје старе Аленове куће у авенији Месин, коју он није желио да прихвати па је почео да их уцјењује.

Претпоставља се да је контроверзни Србин био љубавник многих удатих Францускиња чији су партнери били веома утицајни. Прича се да је умио да фотографише љубавнице у спорним позама па да затим те слике шаље њиховим мужевима тражећи новац како јавност не би видјела ласцивне слике.

Стеван Марковић који је имао 31 годину када је пронађен мртав.

Смрт Стевана Марковића изазвала је политичку аферу у Француској као и у Југославији. Након што је пронашла Марковићева писма, полиција је прво посумњала да иза убиства стоје Ален и Натали Делон као и корзикански крималац Франсоса Маркатони.

Лист "Фигаро" је затим објавио анонимно писмо у којем се наводи да су у све умијешани високи државни фукционери и бивши чланови влада, који су присуствовали оргијама, које је Марковић организовао у кући Алена Делона. Југословен по имену Аков имао је доказе у томе, истакнуто је у том чланку.

Спомињале су се потом и експлицитне фотографије Клод Помпиду, супруге бившег француског премијера Жоржа Помпидуа. Ален Делон је више пута испитиван поводом убиства, сумњало се у његов алиби, али није било чврстих доказа који су га повезивали са смрћу Марковића. Славни глумац је од почетка негирао кривицу.

Убиство до данас није решено, а као највјероватнија теорија издваја се да су Марковића убили они који су конструисали читаву аферу у циљу политичке дискредитације Жоржа Помпидуа.

Још једна афера

Као тјелохранитељ Алена и Натали Делон радио је и Србин Милош Марковић, пореклом из Књажевца. И њега и Стевана Делон је упознао на снимању филма „Марко Поло“ у Београду, а онда их 1962. одвео у Француску, према појединим изворима. Наводно је заносна Францускиња и супруга Алена Делона била у вези и са Милошем Марковићем.

Лале Вујадиновић у својој књизи „Крсташи Чубурци“, у дијелу „Вечера код два мага“, писао о томе: „Милош је већ дуже вријеме био у страсној вези са једном прелијепом Францускињом, заправо Шпанкињом рођеном у Мароку, чудног презимена – Кановас. (…) Миша је признао да је то „дјевојка из снова’, детаљно нам описујући њене физичке чари и умијеће љубави. Нисам му баш све повјеровао, али када ми је Римски рекао да је дјевојка заиста изузетно лијепа, помислио сам да је Милош пронашао дјевојку о којој свако од нас само може да сања. (…) Имала је блиставу плаву косу, која је падала до рамена, крупне плаве очи, танак струк, лијепо обликоване ноге, дугачке и елегантне. Постојало је код ње нешто што ју је чинило прозрачном попут бисера".

Треба поменути да су кружиле и приче да је Милош на веома погрдан начин коментарисао Натали када му је Делон рекао да ће се оженити њоме.

Оружје

Контоверзе везане за Алена Делоне нису престале ни када се пензионисао.

Полиција је почетком ове године заплијенила 72 комада ватреног оружја из куће француског глумца Алена Делона који нема дозволу ни за једно од њих, саопштило је тужилаштво.

 Полицајци су такође пронашли више од 3.000 комада муниције и стрељану у глумчевом сеоском дому у Души-Монткорбону, 135 км јужно од Париза.

"Делон (88) нема овлашћење за посједовање ватреног оружја“, рекао је локални тужилац Жан-Седрик Го, преноси Гардијан.

Претрес је наложен након што је службеник кога је одредио суд послат у његову кућу и примијетио оружје и упозорио судију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана