О овоме су сви у Холиводу по договору ћутали, а сада је истина изашла на видјело

Агенције
О овоме су сви у Холиводу по договору ћутали, а сада је истина изашла на видјело

Према строгим уговорима који не смију изаћи у јавност, највеће звијезде Холивуда потајно улазе у обичне пословне зграде и из њих излазе и сатима сједе, а разлог за то ће вас шокирати.

Холивуд је увијек пазио на своје трикове кад је ријеч о таштини. Било да се ради о дијеталним таблетама, пластичној хирургији или ботоксу, сви крију своје мале лијепе тајне прије него што оне постану прихваћене као норме у друштву.


Но посљедње у низу гламурозних чуда која се користе у забавној индустрији - толико дјелотворна техника да су је почеле користити готово све филмске звијезде - остала је тајна више од вијека.

Ријеч је о "послу улепшавања", тачније о одређеној дигиталној процедури при којој неколико талентованих умјетника користи специјализоване софтвере у посљедњој фази постпродукције како би тијела и лица глумаца учинили мршавијим и млађим.

То је, дакле, верзија глумаца какву ми видимо на нашим малим или великим екранима, а није нимало чудно што нисмо тако дуго чули за то, с обзиром на то да је први закон посла уљепшавања - да се не прича о послу уљепшавања.

Према строгим уговорима који не смију изаћи у јавност, највеће звијезде Холивуда потајно улазе у обичне пословне зграде и сатима сједе на процедурама "уређивања" како би сваки кадар био савршен. У једном таквом објекту налази се и ручни скенер који "лови" сваку пору и фоликулу, стварајући подлогу за будуће послове уљепшавања, како би звијезда дјеловала што природније.

Оно што је Фотошоп за часописе, то је дигитална љепота постала за познате у покрету: моћан спој козметике, пластичне хирургије, формирања и обнављања мишића, зубарског рада и дерматолога.

Чак и оне особе које су у стварном животу без иједне мане морају проћи кроз дигитални нож. Зато што могу. Јер је ово вријеме ултрависоке дефиниције, па морају.

У неким случајевима ријеч је о чистој таштини, а у другима је то потребно због филма. Наиме кад 25-годишња глумица мора да глуми 17-годишњу дјевојку, дигитална љепота ће постати својеврсна дигитална аудиција.

"Нико не изгледа као на ТВ-у или у биоскопу. Сви су измијењени", објашњава Клаус Хансен, пионир у послу уљепшавања, који је ову методу и свој занат "испекао" у Метход Студиос, једном од неколико мјеста у Лос Анђелесу специјализованом за видео-ретуширање.

Након година прећуткивања, Хансен је пристао да проговори о свом занату, нагласивши да жели да млади људи, који идеализују филмове, ТВ и музику, схвате да је све што виде "дим и огледала".

Пут до Хансенове отворености је, додуше, био дуг и пун неодговорених телефонских позива и његових одбијања да коментарише цијелу причу. Иако тек неколико људи признаје да постоји ова страна Холивуда, "звијезде би биле ужаснуте" - написала је једна особа у мејлу у којем је одбила јавно да проговори о овој теми - нико није желио да изађе у јавност са том причом.

Али као и сви трикови који се тичу спољног изгледа, а који су прије постојали у Холивуду, тајна дигиталне љепоте је коначно испливала на површину.

Први пут кад је Холивуду запела за око могућност помлађивања било је кад се Бред Пит 2008. године почео помлађивати у облику Бенџамина Батона. Филмаше је одушевио природно предиван 20-годишњи Бред, који је у то вријеме био у средњим четрдесетим годинама, па су га управо почели проглашавати најсексепилнијим мушкарцем на свијету.

Ову технику изумила је компанија Lola Visual Effects, смjештена негдје у неозначеном канцеларијском простору изнад трговине одјећом у Санта Моници. Убрзо након приказа измијењеног Бред Пита у филму, ова техника се убрзано проширила филмском индустријом, иако то није било лако примјетити, јер обично нису глумцима скидали 25 година с лица, него би их тек мало "испеглали".

Али све заједно је било скупо и све се одвијало у највећој тајности, па је било резервисано само за водеће звијезде. Једине особе које су знале за дигиталну љепоту биле су оне које су је практиковале, на којима се примјењивала и које су биле тако високо на љествици у студију да су морале платили то уређивање.

Некад су глумци морали да моле и да плате тај додатни трошак, док се за њега данас аутоматски одваја дио буџета.

"Стотине хиљада долара се трошило на то - од 500 до 2.500 долара по снимању, а чак и више ако би се морали удубити у неку сцену", изјавио је бивши продуцент једног филмског студија, под условом да остане анониман.

"Обије стране би профитирале од тога. Желите да ваш глумац или глумица јавно промовишу филм, значи желите да буду срећни и побринућете се да учините све што можете за њих."

Данашњи глумци су толико задовољни својим изгледом након ретуширања да су многи од њих спремни да сједе раме уз раме са шминкером, ако треба и читав дан, како би лично надгледали и уочили мане које желе да исправе или уклоне.

Ако процесу улепшавања не би могли присуствовати глумци, на њиховом мјесту би се налазили њихови менаџери, те би до финализације филма сваки кадар био одобрен.

Кукове би сузили, вратове испеглали, поре очистили, подочњаке избјелили, коса би била гушћа, зуби бељи и савршено равни, а кожа на надлактицама затегнута. Углавном, не би постојао дио тијела који не би изгледао фотошопирано.

Попис измјена могао је бити дуг као и листа глумчевих замјерки или очекивања студија, а ма шта мислили, мушкарци се једнако "сређују" као и жене. Ако не и више.

Ако вам се у посљедње вријеме икада догодило да сте изашли из биоскопа и коментарисали: "Боже, с годинама изгледа све боље", вјероватно особа на коју сте мислили није дошла "у руке" сјајног личног тренера и не живи на брокулију куваном на пари, него је "обрађује" сјајни дигитални шминкер.

Будимо искрени, вјештачко уљепшавање није никаква новост у филмској индустрији. Каријера Рите Хејворт је кренула узлазном путањом након што се подвргнула болној методи електролизе како би повећала чело.

Марлен Дитрих је сама на себи изводила својеврсни фејс-лифтинг кад је лице коже и косу повлачила према назад, затежући их укосницама и селотејпом.

Мерлин Монро је изумијела сјај за усне, а кад је ушила дугмад унутар грудњака постигла је ефекат видљивих брадавица. Захваљујући захвату ринополастике Џенифер Греј је промјенила идентитет, без лагања о томе, шта је довело до експлозије пластичних операција почетком деведесетих година.

Све те измјене су учињене у вријеме кад се свијетлост и мекоћа снимка користила као стандард чији је циљ и тако био уклањање малих несавршености које су нас чиниле што мање налик стварним људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана