Новак подржао пројекат заштите корњача ФОТО

Агенције
Новак подржао пројекат заштите корњача ФОТО

Дубаи - Најбољи тенисер свијета и троструки шампион Дубаија учествовао је у петак у процесу опоравка корњача недалеко од хотела Бурј Aл Aраб.

- Данас сам учествовао у програму чији је циљ да рехабилитује, спаси и врати у море повређене корњаче. Научио сам и то да неке њихове повреде углавном настају као последица наше несмотрености: када се упетљају у рибарску мрежу, или их закаче чамци и џет-ски, а некад их и рибари директно повреде... Драго ми је да сам био у прилици да помогнем :) Прелепо искуство! На овој слици пазљиво подижем Леонарда, који има 30кг да га водим на "пливање" :) - написао је Новак на свом Фејсбук профилу.

Пројекат опоравка корњача у Дубаију (ДТРП) обавља се у сарадњи са канцеларијом за опоравак флоре и фауне.

Пројекат је у свом садашњем облику покренут 2004. године и до сада је преко 550 спасених морских корњача враћено у воде Дубаија.

Током 2011. и 2012. године преко 600 болесних или повријеђених морских корњача је третирано од стране ДТРП-а након након што су се нашле на плажама тог региона.

ДТРП је тренутно једини пројекат те врсте на Блиском истоку и у региону Црвеног мора.

Како технологија широм свијета напредује и популација расте, повећава се и експлоатација морских ресурса и број пловних објеката.

Све то негативно утиче на популацију морских корњача.

Главни узроци смањења броја морских корњача су: трговина корњачиним оклопом, азијска трговина месом, сакупљање јаја, ометање станишта и уништавање хране и гнијезда, нафтна загађења…

Популација корњача доживљава драстичан пад широм свијета, и основни циљ овог пројекта опоравка је да се болесне и повријеђене животиње потпуно излијече и врате назад у своју животну средину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана