Норвежани тврде да су покрадени на Избору за мис свијета

Глас Српске
Норвежани тврде да су покрадени на Избору за мис свијета

Такмичење за мис свијета, које је одржано током викенда у кинеском љетовалишту Санија, већ је изазвало контроверзе, будући да Норвежани тврде да су их домаћини, усљед дипломатског неслагања, саботирали у освајању титуле мис свијета, која је отишла у руке Aмериканке Aлександрије Милс.

Норвешка представница Маријан Биркедал важила је за највећег фаворита на кладионицама, у данима пред финале, које је одржано прошле суботе у хотелу "Crown Plaza" у Санији. Међутим, ова љепотица на крају се није пласирала ни међу топ пет мисица. Поједини извори наговјештавају да је до оваквог развоја ситуације дошло пошто су судије на Избору за мис, подлегле притисцима из Пекинга, због дипломатског сукоба који већ неко вријеме тиња између Кине и Норвешке. Сукоб је настао након што је комитет за Нобелову награду, који се налази у Ослу, одлучио да овогодишњу награду за мир додијели кинеском дисиденту Лију Сиабу, што је и те како наљутило званичнике у Пекингу. Колика је предност мис Норвешке била на кладионицама говори и податак да је имала квоту од 6:5 за побједу, што је највећа квота у историји овог такмичења. С друге стране, мис СAД је имала квоту од 7:1. Да је такмичење за мис свијета често политички обојено потврдила је и Кетрин Сорланд, норвешка водитељка, која се и сама надметала на Избору за мис свијета 2002. године, преносе агенције. 

- Била сам сигурна да ће Маријан побиједити. Изгледа да су се политика и посао помијешали. Не желим да правим исхитрене закључке, али желим да нагласим да је Избор за мис свијета веома политички обојен, а односи између Кине и Норвешке су тренутно поприлично затегнути - истакла је водитељка. Маријен Биркедал није жељела да коментарише ову ситуацију, као ни спекулације да је због политике остала без титуле мис свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана