Није остварила последњу жељу пред смрт: Животна прича Даре из „Жикине династије“, коју је цијела Југославија вољела

Г.С.
Foto: Скриншот

На данашњи дан 1934. године у Новом Саду рођена је позоришна и филмска глумица Даринка Дара Чаленић.

Ова умјетница домаћој публици је најпрепознатљива по улози Даре у серијалу „Жикина Династија„.

Она је своје последње дане провела у Београду иако је имала жељу да то буде у њеној кући на Флориди где је живјела. Преминула је 2. марта 2021. године у 87. години. Сахрањена је у кругу породице у Новом Саду, а постхумно је одликована поводом Дана државности Србије.

О њеном животу се није превише знало, јер није вољела да даје интервјуе.

Како смо и напоменули, публика је памти по улози Даре и и даље живи њена реплика „Бобо, сине, љуби га мајка“ и како и сама каже, не види ништа посебно у тој реченици.

— Типична реченица сваког родитеља. Снимање филма памтим по томе да је увек било много публике и иза камере — причала је она и осврнула на питање да ли је гледала своју улогу у култном филмском остварењу у интервјуу за Курир.

— Нисам то ништа гледала до пре два месеца. Допало ми се. Гидра и ја смо као створени за комедију, па није ни чудо што нас је редитељ спојио и изабрао да носимо филм „Жикина династија“ је направљен за народ, а ми смо према себи веома строги. Филм се воли због Гидре, а мало и мене. Не мислим да сам нека велика глумица. Гледаоце не можете преварити. У овој причи су се препознали обични људи и свако је пронашао нешто што га занима — говорила је она.

Из јавног живота и са сцене се повукла за време снимања поменутог серијала.

— Није ми жао. Отишла сам и из „Жикине династије“ јер нисам живела у Србији. Америка је била занимљива за мене као уметника. Одлазила сам на изложбе, у позориште и филмске сусрете. Дружили смо се с Ендијем Ворхолом и Лорин Бекол, а Орсон Велс је често био у нашем друштву. Давно је било да се сетим — причала је. 

Када се присјећала ситуација са снимања највише је помињала Гидру, пријатеља Милана и прије Јелену.

— Волела бих да опет сретнем и свог сина Бобу, као и Марију — кратка је била глумица.

Током живота каријере у Србији није се много дружила са колегама, али једна колегиница јој је посебно уљепшала живот - Ружица Сокић.

— Нас две никад нисмо ни сањале да ћемо бити познате глумице. Има колега који маштају о великој каријери, а нас није занимала популарност. Често смо заједно слушале Моцарта. Волела је класику, као и књиге . То све прође, ко да није било. Цео живот.

Дара је била у браку са Владом Петрићем (89), чувеним професором са Харварда, са којим је оставила велико завештање у Србији. Влада је једном приликом објашњавао да прича о Дари није потпуна без осврта на њено детињство и ране из Другог свјетског рата.

— Брата су јој одвели у логор. Био је заробљен у Пољској. Трагедију носи на души — каже Владо и додаје да је глумица ријетко када причала о свом брату и да се ријетко сјећа тог периода живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана