"Није ми се јавио послије забране, а ни не треба" Бресквица о забрани Драшка Станивуковића да наступа у Бањалуци

Г.С.
Foto: Г.С.

Пјевачица Анђела Игњатовић Бресквица, која се овог мјесеца наступа на такмичењу "Пјесма за Евровизију", прокоментарисала је за подкаст "5Cast" забрану њеног наступа у Бањалуци према одлуци Драшка Станивуковића.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић је прошле године донио забрану за наступе неколико српских извођача у највећем граду на Врбасу, међу којима је била и Бресквица.

Позната пјевачица сматра да за то није постојао никакав разлог за забрану њеног наступа.

"То можеш њега да питаш зашто. Ја не знам зашто. Сматрам да не постоји разлог, никакав. Конкретно када сам наступала у Бањалуци први пут, било је два концерта, два наступа у једном дану. Један наступ је био намијењен за дјецу, односно особе млађе од 18 година, а увече је био за старије од 18 година, гдје је репертоар био прилагођен и једној и другој публици. С тим што сам наравно своје пјесме пјевала на оба, али као остало је све било прилагођено, с обзиром да сам знала да ће ту бити и доста деце који немају прилике да дођу на моје наступе. И мени је стварно много драго кад се тако направи нешто, да ли на отвореном, да ли негдје на тргу неком или негдје, да могу дођу дјеца која иначе не могу, а жељела би дођу. Зашто ми њима да не учинимо да дођу на концерт и да осјете како је то? Апсолутно, су ми нејасни прво коментари људи шта деца ту раде. Дошли су се забављају, занимљиво им је. Натуп за дјецу је почињао у пет поподне, било је прикладно вријеме. И вријеме, и репертоар, и све је било апсолутно намијењено за њих. Тако да, та два наступа су прошла буквално савршено. Све укупно је било преко 5.000 људи. И сви су били презадовољни и пресрећени. И коментари наредних пар мјесеци које сам добијала од људи који су долазили, били су дивни" навела је Бресквица прво.

Она је навела да је запамтила Бањалуку као једно мјесто гдје има много своје публике, много добрих људи који пјевају са њом и да јој је град остао у лијепом сјећању. 

"И онда је дошао тај тренутак да је требало поново да наступим у Бањалуци. И гдје сам пар дана, чини ми се, пред сам наступ добила информацију да ми је забрањено. Да, да ми се отказује наступ. Није ми било апсолутно јасно зашто. Онда су кренуле те приче Десингирица, Пљугица, Бресквица. Не знам да ли је он то искористио моје име јер му се римовало. Али онда сам послије схватила да то није случај. Опет, сматрам да Десингирица и Пљугица имају тај неки свој стил који раде а који није по свачијем укусу, апсолутно. Али опет, ако неко жели да дође да их слуша, ко је било ко да било коме забрани било шта? Није ми се јавио послије тога. Ја ни не очекујем и не мислим да треба да ми се јави – објаснила је Бресквица.

– Његово оправдање је било, пошто су за тај први наступ у коме сам пјевала закупљени билборди по граду на којима је коришћена слика из мог спота за пјесму "Лутка"… На њима сам се ја сликала са тим неким пластичним пиштољем са дјевојкама из спота, јер као то је био фазон тог спота. И ја сам тиме позивала на насиље – рекла је пјевачица.

Станивуковић је раније објаснио зашто је донио одлуку какву је донио.

– Када сам поменуо име Бресквице у својој изјави, они који знају шта се дешавало прије пар мјесеци у Бањалуци када је била актуелна та прича, знају и на шта сам мислио. Моје помињање ње се није односило на њене пјесме и музику, него на билборде на којем се она налази са пиштољем, позивајући људи да дођу на концерт, а да ствар буде још гора, једна журка је била за пунољетне, док је организована и једна посебна журка за малољетне особе. Управо то је та доња граница коју подвлачимо, и неко то тумачи као забране, али за нас су то јасни критеријуми – рекао је био Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана