Наоми посвађала британско и европско правосуђе

Глас Српске
Наоми посвађала британско и европско правосуђе

Тужбу Црне пантере, у којој осуђује "Дејли мирор" за нарушавање приватности, уважио је британски суд, али Европски суд за људска права има друго мишљење.

Спорне фотографије из 2001. године, које је познати часопис објавио у једном од својих чланака, довеле су медиј и главну протагонисткињу Наоми Кемпбел на суд. Фотографије приказују манекенку како напушта лијечење анонимних наркомана у Челзију, те је Наоми покренула тужбу за повреду приватности коју је добила и олакшала "Дејли мирор" за милион фунти.

Европски суд за људска права ипак има друго мишљење. Како преноси Би-Би-Си, суд је послије десет година пресудио у корист медија, етикетирајући одлуку британског суда као нарушавање права на слободу изражавања. У великим преокретима што је овај случај забиљежио и који су само демонстрирали збуњеност британског правосуђа око легалне дефиниције заштите приватности, "Дејли мирор" је ипак тај који је побиједио манекенку и сада мора да пронађе начин на који ће му британска влада компензовати трошкове од преко милион фунти.

Подсјетимо, Наоми је покренула тужбу против наведеног медија те је с првом одлуком добила одштету од три и по хиљаде фунти. Суд мијења одлуку, те намеће трошкове у износу од 350 хиљада фунти на Наомин рачун, а затим се опет догађа преокрет и "Дејли мирор" добија рачун од милион фунти које мора исплатити манекенки.

Европски суд за људска права доноси коначну пресуду у којој јасно даје до знања да је случај Наоми Кемпбел нарушио право на слободу изражавања наведеног медија и суди у корист, очигледно, оштећеног дневног листа.

Парадокс мијењања одлука у овом случају најбоље демонстрира проблематику око одређивања граница медијског задирања у приватни живот славних и опет се покреће дискусија која у слову закона Велике Британије ипак нема најјаснију дефиницију. Док се то не промијени, Наоми ће се морати помирити са тим да у овом случају ипак неће пронаћи законску сатисфакцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана