Намагарчила богате Њујорчане и зарађује из затвора: Послије серије на Нетфликсу, има нови пројекат

Б92
Foto: профимедиа

Ана Сорокин, познатија као Ана Делви, дебитоваће у свијету умјетности овог априла. Као што је познато, она у Њујорку служи затворску казну због преваре од више од 200.000 долара, и намјерава да покаже своје нове цртеже почетком сљедећег мјесеца, али се још увијек не зна гдје.

Ана, која се својевремено представљала као богата насљедница која покушава да прикупи средства и отвори ексклузивну умјетничку галерију, радове је насликала у притворској јединици ИЦЕ, где чека депортацију у Њемачку.

"Сматрао бих њен стил својеврсним укрштањем модних скица и сатиричних стрипова. Она има интригантан стил, али важнији су овде нематеријални квалитети које она доноси на сто – а то је да су људи једноставно фасцинирани њоме", рекао је Крис Мартин, представник Делвијеве.  Мартин је за АРТ Њујс рекао да се нада да ће Ана Делви имати 20 цртежа спремних за своју самосталну изложбу у априлу. Сваки ће се продати за око 10.000 долара, рекао је.

Иначе, у току је изложба "Фри Ана Делви" на којој се прикупљају средства за њену правну борбу. Она је такође била тема Нефликсове мини-серије "Инвентинг Ана" раније ове године.

Ана Делви је једна од две особе које представља Фоундерс Арт Клуб, а друга је такође познати свјетски преварант: Алфредо Мартинез. Мартинез је осуђен на 21 мјесец затворске казне, почевши од 2002. године, због израде фалсификата Жан-Мишел Баскијата које је направио и продао истакнутим колекционарима за више од 100.000 долара.

"Док је Алфредо био у затвору, стварао је умјетност и продавао", рекао је Мартин.

Дјело које је Мартинез направио у затвору, "Затворски цртеж (пиштољ)" из 2004. године тренутно се налази у колекцији Музеја модерне умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана