Најстарија модна икона: Фризура и ципеле кључ су доброг стила

Агенције
Најстарија модна икона: Фризура и ципеле кључ су доброг стила

Ево шта деведесетдвогодишња дизајнерка одјеће и накита, Ирис Апфел, поручује дамама широм свијета када је мода у питању…

Ирис Апфел свакако је једна од најинспиративнијих модних креаторки данашњице, а магазин "The Guardian " прогласио ју је 2013. године једном од 50 најбоље одевjених жена старијих од 50 година.

Каријеру је почела радећи за "Women’s Wear Daily ", наставила као дизајнер ентеријера (између осталог, повjерено јој је уређење Бијеле куће у вријеме америчких предсједника Трумана, Никсона, Кенедија, Регана, Клинтона…), а 2005. године Метрополитен музеј у Њујорку посветио је изложбу њеном карактеристичном стилу.

Дизајнерка наводи да за инспирацију за свој стил највише дугује својој мајци.

"Моја мајка је обожавала аксесоаре, била је толико напредна. Давних тридесетих имала је бутик и још као дијете сам учила од ње. Од једанаесте године скупљам накит и сматрам да нема тог стила који добар комад накита неће поправити. Он има највећу способност да трансформише изглед", каже Апфел, и додаје да на панталоне никада није трошила много новца.

"Никада нисам дала више од 15 долара за пар фармерки. И никада не бих платила стотине долара за торбицу. Не зато што их немам, него зато што сматрам да ниједна не вреди толико" - каже Ирис, која сматра да, када има добру фризуру и ципеле, жена може да оствари готово све.

Међутим, оно што је дизајнерки данас толико одбојно је униформираност.

"Жена мора добро познавати себе, као и бити свјесна тога шта може да приушти себи, не само финансијски, већ и да ли ће јој одабрани одјевни комад стајати. Такође би требало да зна да је за стварање упечатљивог стила потребно доста експериментисања – он неће тек тако пасти с неба. Лични стил долази изнутра – он је ствар става, става и става. За то је потребно вријеме, и ти није лако. У посљедње вријеме долазим до закључка да овај проблем многе жене чини напетим и нервозним. Али нема потребе за тим – ако би то био са мном случај, радије бих била лоше одјевена и срећна. Најбитније је да сте ви срећни. С друге стране, ако желите да експериментишете – експериментишите. Нико вас неће послати у затвор што сте купили погрешну сукњу", објашњава Апфел.

Зато сматра да би најбоље било када би се људи удаљили од устаљених конвенција.

"То је проблем данас. Људи стално траже пречицу. Морате сами стварати и његовати свој стил. Морате имати храброст да испробате нешто ново. Ако је у овом тренутку тренди нешто што ми не стоји, наравно да га нећу купити, не желим да изгледам као будала. Немојте куповати нешто само зато што савршено стоји Анђелини Џоли. Једноставно будите своји. Упамтите да, ако се не осјећате добро у сопственој кожи, нећете се добро осјећати ни у својој одјећи. Колико год гламурозна била, изгледаћете круто, а то није оно што желите. Ни ја никад нисам волела Шанел. Свиђао ми се, али на другим женама.", закључује Апфел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана