Национализам у Хрватској стално присутан

Глас Српске
Национализам у Хрватској стално присутан

ЗAГРЕБ - Предсједник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула сматра да је најновији графит у центру Загреба "Србе на врбе" посљедица националистичке политике која је цијело вријеме присутна у Хрватској.

- Недавни поступак хрватског премијера Јадранке Косор у Книну, када је поздравила генерале Aнту Готовину и Младена Маркача који се налазе у Хашком трибуналу и имају неправоснажну пресуду за ратне злочине, етничко чишћење и удружени злочиначки подухват, само је охрабрио националистичке токове да поново дигну главу у Хрватској - рекао је Џакула агенцијама, коментаришући поменути графит.

Он је истакао да Косорова не води исправну политику, али да има коалиционог партнера који прати ту политику.

- Хрватска треба почети да се јавно дистанцира од тешког национализма, искључивости и рећи да је у "Олуји" извршен злочин и етничко чишћење Срба - закључио је Џакула.

Предсједник Српске народне странке у Хрватској Милан Родић поручио је да хрватске власти морају под хитно да уклоне графит у центру Загреба - "Србе на врбе", истичући да такви натписи подстичу мржњу према Србима и да то никако не иде у корист Хрватске, која је на прагу уласка у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана