На снимању "Жикине династије" алкохол био строго забрањен, али се легендарни Гидра сналазио

ГС
На снимању "Жикине династије" алкохол био строго забрањен, али се легендарни Гидра сналазио

Готово да не постоји особа која није погледала бар један дио "Жикине династије" или умије да понови неку реплику из култног остварења. Згоде и незгоде омиљених пријатеља Жике и Милана насмијали су генерације.

Култни серијал

Осим првог остварења ("Луде године", 1977), сва остала сценарија урадио је Јован Марковић и тако постао главни "кривац" што породица Жике Павловића (Драгомир Бојанић Гидра) и његовог пријатеља Милана Тодоровића (Марко Тодоровић) не силази с наших малих екрана ево већ више од три деценије.

За само осам година (од 1980) провео је југословенску публику кроз филмове "Дошло доба да се љубав проба", "Љуби, љуби, али главу не губи", "Какав деда, такав унук","Иди ми, дођи ми", "Шта се згоди кад се љубав роди", "Жикина династија", "Друга Жикина династија" и "Сулуде године"!

Снашао се

Јован, иначе отац историчара Предрага Марковића и песникиње и професорке на ФДУ Милене Марковић, за Курир открио је тајне са снимања.

- Ми смо годинама радили заједно и били као породица. Највише тих прича имам о Гидри. Он је волео да попије, а на снимају је алкохол био забрањен. Он ме моли да пред кадар попије само једну и конобар му на моје очи сипа једну вотку, а затим је попио часу воде. Замоли ме за још једну и ја кажем да може. После пола сата он је био пијан. У малој чаши је била вода, а у великој вотка. Открили смо га још једном. Избушио је лубеницу и у њу сипао вотку. Пио је на сламчицу, а ми мислили да воли лубенице! Гидра је био фантастичан глумац - рекао је Јован Марковић за Курир.

Опкалада

Како нам је објасно главни кривац што је остао са екипом од краја, био је управо легендарни Драгомир Бојанић.

- Сваког дана у Дому синдиката окупљала се екипа, пила кафицу и чекала шта ће да буде. Онда се деси да смо код Бате у Кораћици седели Гидра и ја. Почне прича оћеш-нећеш, на крају, опкладисмо се у два јагњета да ћу да напишем сценарио, и то за ноћ! Брже-боље њих двојица позову телефоном нашу пријатељицу и сарадницу Миру Лукић, која је имала електричну машину. Увече Бата јагњад стави на ражањ, ја ујутру донесем 140 откуцаних страница, а Гидра - плати опкладу. Док смо се ми још гостили, сценарио је послат екипи - објаснио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана