Модне агенције муче манекенке

Агенције
Модне агенције муче манекенке

Од момента када дођу у Њујорк, младе дјевојке сањају да ће се појавити на насловници "Вога" или изаћи с Леонардом Дикаприом. Међутим, то ни приближно није случај јер многе од ових дјевојака буду искоришћене и лажно представљене, док неке себе изгладњују.

Из ових разлога девет модела недавно је у САД тужило агенције за моделинг. Оне сматрају да агенције крију од модела информације о финансијама, али и о њиховим радничким правима.

Агенције узимају велике проценте за сваки посао који модел добије, али исто тако приморавају дјевојке да саме плаћају авионске карте, смјештај итд. Агенције од модела наплаћују и такозвану "накнаду за интернет" више од 200 долара, како би њихове фотографије биле објављене на веб страници агенције.

Једна од дјевојака која је покренула тужбу, Марсел Алмонте (34) истакла је да је током својих почетака и рада за "Бвлгари" морала ићи на свечане пријеме само да би имала шта јести, јер је компанија увијек каснила са плаћањем.

Особе повезане с модном индустријом кажу да је ова индустрија као касино у Лас Вегасу, гдје "кућа увијек добија".

Модели кажу и да никада не могу изнијети своје мишљење, односно супротставити се руководству агенција, јер увијек наиђу на осветничко понашање.

- Ако им се супротставите, они се освете. Не мора то бити одмах, али дугорочно они могу рећи клијенту да је неки модел заузет, када заправо није. А могу вас и једноставно спријечити да одете на неки кастинг - рекла је Алмонте.

У тужби коју су адвокати поднијели против агенција наводи се да су модели били приморани на гладовање. Многе од њих зато су боловале од анорексије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана