Мишел Обама и Амал Клуни проглашене за најутицајније жене на свијету

ГС
Мишел Обама и Амал Клуни проглашене за најутицајније жене на свијету

Бивша прва дама Мишел Обама, адвокат Амал Клуни и холивудска звијезда Америка Ферера налазе се на листи 100 најутицајнијих жена на свијету, а једна од њихових мисија је искорјењивање дјечјих бракова, пошасти од које су највише погођене јужна Азија и подсахарска Африка.

Бивша прва дама САД-а је оснивачица организације "Girls Opportunity Alliance" чији је циљ да што већем броју девојчица омогући школовање.

Амал Клуни већ две деценије брани жртве неправде и суоснивачица је "Клуни удружења за правду" која пружа бесплатну правну помоћ жртвама кршења људских права у више од 40 земаља.

Обамина организација усмјерена на образовање упозорава да дјевојке широм свијета напуштају школу због трудноће и тинејџерског брака. Амал је радила на томе да дјевојке у руралним заједницама буду свјесне својих права, а бројни пројекти били су усмјерени на побољшање здравствене заштите, укључујући лијечење девојчица које су имале компликације након порођаја.

Уз тренутну стопу, УН је упозорио да дјечији бракови неће бити искоријењени у следећих 300 година. "То је проблем који се може ријешити сутра", сматра Мишел Обама.

Три жене биле су у посјети Малавију и Јужноафричкој Републици. Према невладиној организацији "Girls, not Brides", Малави има једну од највиших стопа дјечијих бракова у источној и јужној Африци, са 42% дјевојака већ уданих до 18. године.

Према подацима Уницефа, 650 милиона дјевојака и жена на свијету удале су се млађе од 18 година, а годишње се више од 12 милиона врло младих дјевојака удаје на легалним и традиционалним церемонијама широм свијета.

Јужна Азија и подсахарска Африка имају највише стопе на глобалном нивоу, али то није проблем само на глобалном југу. Пет држава у САД-у нема минималну доб за ступање у брак све док постоји пристанак родитеља, преноси Ало

Америчка глумица Америка Ферера, позната по улози у хит филму "Барби" и ТВ серији 'Ружна Бети', ради на побољшању живота латино заједнице у САД-у путем своје непрофитне организације Подеристас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана