Министарка француске владе на насловници Плејбоја

Срна
Министарка француске владе на насловници Плејбоја

ПАРИЗ - ​Насловница магазина Плејбој с једном од водећих министарарки, Марлен Шиапа, у влади Емануела Макрона, постала је најновији скандал који је уздрмао владу француског предсједника.

Док Париз гори, гледаност нагло пада и парламент се побунио, Макрон се сада бори с посљедицама интервјуа на 12 страница с Шиапом у часопису.

Одлука да позира за Плејбој изазвала је критике унутар властите странке бивше списатељице еротских романа, укључујући Шиапину шефицу, премијерку Елизабет Борн.

Шиапа, отворени државни секретар за социјалну економију и самозвани "сапиосексуалац", (40) сматрана је "најкомпатибилнијом за Плејбој" од министара у влади, рекао је Жан-Кристоф Форентин, уредник француског Плејбоја.

Активисткиња која је постала политичарка, Шиапа је наводно пристала дати интервју како би изложила све од феминизма, насиља над женама и женских права, до политике, глобалног затопљавања и књижевности.

Док се Шиапа појављује потпуно одјевена на насловници и на 12 страница, она заводљиво позира, с француском заставом омотаном око себе, јавља "Ле Парисиен" који је објавио причу.

Фотографије које су процуриле приказују министарку у влади како на једној слици носи дугу бијелу хаљину на једно раме, а на другој волуминозну бијелу хаљину с лептир везањем, под насловом "Ослобођена министарка".

Шиапини критичари описали су њен изглед као измишљену сметњу и срамоту за њену странку.

Према француским медијима, Борн, премијерка, чак је укорила Шиапу у телефонском разговору у суботу, рекавши јој да је "неприкладно", с обзиром на тренутни контекст протеста за пензиону реформу који су потресли земљу у посљедња три мјесеца. Шиапа није разјаснила интервју с Борновом.

"Унапријед сам мислио да је шала за први април. Могу разумјети феминистичку борбу, али не видим зашто бисмо то радили у Плејбоју. Постоје други начини за то", рекао је Шиапин ренесансни страначки колега Лудовик Мендес из Моселеа у интервјуу за "БФМТВ".

Чланови опозицијие такође су је брзо осудили, описујући снимање насловнице и интервју као најновију тактику одвраћања од спорних пензионих реформи које су мјесецима мобилизовале протесте широм Француске.

Жан-Лук Меленкон, љевичарски вођа, евоцирао је Макронов интервју у дјечјем часопису "Пиф Гадгет" као још један примјер погрешно постављеног приоритета током садашње кризе.

Шиапа (40), неколико је пута доспјела на насловнице откако ју је Макрон 2017. ишчупао готово из мрака, а обнашала је неколико истакнутих титула, укључујући државну секретарку за равноправност полова и министарку изасланика задужену за држављанство.

Доспјела је на насловнице док је била на дужности 2021. јер се описала као сапиосексуалка, особа којој је интелигенција сексуално привлачна.

Јунакиња једне од својих књига бившег премијера Алана Жупеа (77) назива најсексипилнијим мушкарцем у Француској.

Уз неколико књига о феминизму, Шиапа је објавила и десетак књига о сексу и еротици под псеудонимом Мари Минели. Наслови укључују све од "Усуди се доживјети женски оргазам" и "Непристојан брак" до "Како претворити свог типа у Бреда Пита у 30 дана" и "Добре дјевојке не гутају", преноси "Стуфф".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана