Марина Абрамовић покренула линију за његу коже

ГС
Марина Абрамовић покренула линију за његу коже

Марина Абрамовић је лансирала низ производа за његу коже и велнес. Умјетница и њена пословна партнерка, Нона Бренер, нуде три врсте капи које се пију (по цијени од 99 фунти) и лосиона за лице (по цијени од 199 фунти) под рекламним слоганом: „Методе дуговјечности Марине Абрамовић“.

Марина Абрамовић се често описује као „кума перформанса“. Од раних седамдесетих користи своје тијело као материјал, тестирајући његову физичку издржљивост: од ритмичног убадања ножем између прстију, док се 20 пута није повриједила,  до ходања Кинеским зидом.

Нови производи се пласирају као део „Методе Марине Абрамовић“. Продају се и идеја и производи. Метод се продаје као сет картица са инструкцијама „како да поново покренете свој живот“.

Продор Марине Абравовић у велнес индустрију можда и није тако изненађујући. Од 2024. године она се позиционира као умјетница и лајфкоуч, а у свему томе има назнака ироније. Чини се да њен најновији рад обухвата ону врсту народног језика Њу ејџа који је, осим у умјетности, дуго био предмет исмијавања, преноси РТС.

„Деценијама, Марина је проучавала различита учења, укључујући тибетански будизам, бразилски шаманизам и вјеровања заједница Абориџина у Аустралији, како би открила путеве ка вишој свијести, до које се често долази превазилажењем страхова“, наводи се у недавно објављеној брошури о модерној умјетности Универзитета Оксфорд. Ако се изложбени каталози често критикују због свог нејасног језика, онда их суштина новије уметности Марине Абрамовић савршено допуњује.

Иронија продаје лосиона за лице од 199 фунти као противотров за, како то Марина Абрамовић магловито каже, „нове справе” изгледа превише очигледно да би била оригинална – али је штос тешко схватити као субверзиван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана