Мајкл Џексон најбољи пјевач свих времена

Глас Српске
Мајкл Џексон најбољи пјевач свих времена

Покојни "краљ попа" Мајкл Џексон проглашен је за најбољег пјевача свих времена у гласању читалаца британског часописа "Њу мјузикал експрес" (NME).

Џексон је на првом мјесту листе 20 најбољих пјевача, са просјечном оцјеном од 9,02 од могућих десет.

Мајкл Џексон, познат и као Краљ попа и један од комерцијално најуспјешнијих и најутицајнијих забављача свих времена, дао је велики допринос музици, плесу и моди. Његов приватни живот праћен јаким публицитетом, заједно са професионалним успјехом, чинио га је значајном фигуром у популарној култури четири деценије. Соло каријеру је започео 1971. године послије дебија на професионалној сцени 1964. као водећи и најмлађи члан групе "Џексон 5". Његов шести студијски албум "Thriller", издат 1982. године, најпродаванији је албум свих времена, а продат је у око 110 милиона примјерака.

Два пута је увршћен у "Рокенрол хали славних", а његова остала достигнућа су многи Гинисови рекорди, укључујући и рекорд за најуспјешнијег забављача свих времена, 15 "Греми" награда, 26 Aмеричких музичких награда и процијењена продаја од преко 750 милиона албума широм свијета. Џексон је преминуо у 50. години усљед предозирања.

На другом мјесту гласања читалаца британског часописа "Њу мјузикал експрес" је Фреди Меркјури, са оцјеном 8,39.

Трећа позиција припала је Елвису Прислију, а четврта Екслу Роузу из групе "Ганс енд роузиз". Пети је Џон Ленон, а шести Дејвид Боуви.

На седмом мјесту је Роберт Плант, а на осмом Пол Макартни. Девету позицију заузео је Стиви Вондер.

Aрета Френклин је на десетом мјесту и једина је жена међу првих десет. Девет извођача са листе није међу живима.

Од 11. до 20. мјеста слиједе Мет Белами, Реј Чарлс, Џим Морисон, Боб Марли, Елтон Џон, Курт Кобејн, Стивен Тајлер, Мик Џегер, Марвин Геј и Тина Тарнер.

Гласање је спроведено на сајту магазина и на "Фејсбуку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана