Мајка Андреје Пејић: Носио је моје хаљине

Vesti-online
Мајка Андреје Пејић: Носио је моје хаљине

Андреј Пејић је као мали облачио мамину хаљину и замишљао себе у улози балерине. Дjевојчици рођеној у тијелу дјечака требало је много времена да се одлучи и јавности саопшти да жели да промени пол.

Тај сан му се недавно испунио и Андреј је ново поглавље свог живота започео као Андреа. О овим, али и другим проблемима с којима се породица суочавала, за Вести онлине говори Андреина мама Јадранка Пејић.

"Клањам се свом дјетету, без обзира на то како то можда неки виде. Заборавимо сада на позив модела, високи стил живота на Менхетну и такве ствари. Са социолошке стране је важно да је Андреа рекла да ће о томе да говори јавно, баш због толико људи, толико сличне дјеце, без обзира на то што су различити. Она је жељела да пружи другима наду, подршку, охрабрење. Да можеш и треба да устанеш за себе, да поштено свијету кажеш: "Јесам другачији, али нисам криминалац, никоме не желим зло. Тако сам рођен и то није био мој избор. Од овога, како сам се родио, уз помоћ породице и околине, могу да урадим најбоље што могу", рекла је Јадранка поводом Андреине одлуке да саопшти јавности вијест о промени пола.

"Наш живот се свео на преживљавање, никакве љепоте тамо нисмо осјетили. Бака Даница и ја смо успијевале да деци колико-толико задовољимо потребе у дјетињству, да буду што безбрижнији. Не знам колико смо у томе успијеле, заиста смо настојале", каже Јадранка и додаје да је њена Андреица као дијете вољела да гледа њену шминку, да ускочи у њене штикле, да се игра са дјевојчицама.

"Вољела је лутке, али шта ће, боже, рећи комшилук, шта ће рећи бака. Осјећала сам у срцу да ће то бити другачије дијете. Причала сам са пријатељима о томе, али говорили су ми да то не мора ништа да значи, да ће се променити у пубертету", каже Јадранка, која признаје да јој је жао што тада није била едукована о различитостима код дјеце.

"Нико ме није упутио, можда сам правила неке грешке. Можда сам, да сам знала, могла Андреицу да више заштитим. Толико ми је жао што јој нисам купила барбику, а она је толико вољела. Купила сам јој неке глупе ренџере, за дјечаке, јер је брат Игор говорио да су они бољи. Брат је стално вукао на карате, фудбал, а она није била заинтересована", каже Јадранка и додаје да Андреа ипак сматра да је мама за њу учинила веома много, преноси 24сата.рс.

Не морате разумијети, али...

 
 

"Не морате ви чак ни разумијети, ни знати шта вам је дијете. Али када га носите девет мјесеци у својој утроби, чим га погледате у очи када заплаче, па људи да не знам шта је, сигурно је да волите своје деијте. То је моје дијете. Шта год да се догодило, мајка воли своје дијете", каже Јадранка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана