Љиљана Ранчевић - Мадам Пиано: Не доживљавам себе као певачицу

Никола Лугић
Љиљана Ранчевић - Мадам Пиано: Не доживљавам себе као певачицу

Композитор, текстописац и професор музике Љиљана Ранчевић, познатија као Мадам Пиано, гостовала је у Бањалуци, гдје је на Факултету козметологије и естетике увеличала додјелу диплома првим дипломцима овог факултета.

За "Глас Српске" открила је неке детаље о новим пројектима које спрема за ову годину, те изразила одушевљење што је послије дуго времена поново у Бањалуци.

* ГЛAС: Често сте долазили у Бањалуку, али већ дуго Вас нисмо видјели. Шта је повод Ваше посјете?

МAДAМ ПИAНО: По ко зна који пут сам у Бањалуци, али дуго нисам била и јако сам се обрадовала када ме мој пријатељ Тоде Николетић, наш велики песник, позвао да учествујем у овој радости првих дипломаца Факултета козметологије и естетике у Бањалуци. Наравно, једва сам дочекала да дођем овде и да се поново сретнем са мојим вољеним градом. Једва сам дочекала да се све моје обавезе заврше па да кренем у "акцију", да обиђем град и да се видим са мојим пријатељима Бањалучанима.

* ГЛAС: Дуго Вас није било на музичкој сцени, посљедњи албум издали сте још 2002. године. Можемо ли очекивати нешто ново у овој години?

МAДAМ ПИAНО: Припремам два нова албума за ову годину. Један је албум српске духовне музике, који јако желим да урадим. Други албум је једно специјално изненађење, нешто за музичке сладокусце, а не бих откривала много, просто из разлога да би се мој пут до циља убрзао. Мислим да ће тај албум бити на радост свих.

* ГЛAС: Можемо ли опет очекивати неку етно-џез варијанту?

МAДAМ ПИAНО: Па да. Биће то поново етно-џез, али у једној потпуно суманутој варијанти. Биће јако интересантно и веома оригинално. Нешто што се на овим просторима још није чуло.

* ГЛAС: Многи Вас сматрају једним од најбољих женских вокала са ових подручја. То се могло примијетити и у изведби пјесме "Eternal love" гдје се уопште није осјетило одсуство Франка Масија. Колико Вам импонују такви коментари и похвале?

МAДAМ ПИAНО: Хвала пуно. Врло често људе шокирам када кажем да себе никада нисам доживљавала као певачицу. Ја сам прво композитор, стварам музику сама и увек размишљам о томе да сам само један од инструмената у тој музици, један од колорита и боја. Тако да себе стварно не доживљавам као певача.

* ГЛAС: Када сте већ поменули стварање музике, било је покушаја да пишете за друге извођаче, међутим, испало је да нисте жељели да се одрекнете Ваше музике. Једном сте прокоментарисали да нисте трговац, већ музичар. О чему се ту заправо ради?

МAДAМ ПИAНО: Па јесте. Требало је да радим песме за Цецу Славковић и Жељка Јоксимовића, међутим, пишући њима песме за њихове плоче схватила сам да их се не могу одрећи, да су исувише те песме одраз моје личности. Једна од тих песама је "Да ли знаеш", коју сам писала за Жељка Јоксимовића, а коју сам са Бором Дугићем отпевала на мом албуму "Земља чуда", а друга песма је "Мој јасмине", коју сам такође отпевала са Бором Дугићем, а њу сам писала за Цецу Славковић. Ето обе песме су завршиле на мом албуму.

* ГЛAС: Када нови албуми буду готови планирате ли можда неку турнеју у Републици Српској и Бањалуци?

МAДAМ ПИAНО: Чим завршим албуме једва ћу чекати да дођем у Бањалуку. Сигурно ћу направити турнеју у Републици Српској.

Џез

* ГЛAС: Предајете џез пјевање. Како Ви покушавате да на што бољи начин приближите својим студентима ту врсту музике?

МAДAМ ПИAНО: Наша школа је конципирана тако да сви који студирају модерну музику, имају џез као један велики део њиховог школовања. Ја нисам строг професор и мислим да јако добро мотивишем моје ђаке и студенте. Мислим да само човек који екстремно воли свој посао и јако воли оно чиме се бави може имати успеха у свом раду и животу. Код мене је примарна ствар љубав. Ја морам пробудити ту љубав у њима, да би они једног дана били врхунски ствараоци јер је за сваки напредак у животу потребно велико одрицање и велика упорност, велики рад. Не може се одрећи неких ствари и пуно радити уколико не волите то због чега радите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана