Кустендорф отворио филмска врата

Глас Српске
Кустендорф отворио филмска врата

Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" почео је синоћ на Мећавнику уз звуке уиграног трубачког оркестра. Манифестацију су званично отворили у Дрвенграду оснивач и директор фестивала Емир Кустурица и министар културе Србије Предраг Марковић уз звуке уиграног трубачког оркестра.

- На планинама су настале добре песме, добри јунаци, па тако и добар фестивал. Треба да захвалимо Емиру Кустурици што је препознао значај природе и планине на којој постоји пет годишњих доба, два пролећа и направио врло успешан фестивал - рекао је Марковић.

Кустурица је казао да фестивал иде правим путем.

- Ово је пети јубиларни фестивал и убијеђени смо да смо на правом путу. Сваке године привлачимо све више гостију и новинара, а млади људи могу нешто и да науче - рекао је Кустурица.

На Мећавнику је јуче откривен и нови споменик Џонију Депу, овај пут бијеле боје.

Филмофилима до 23. јануара биће представљени неки од најбољих филмова нове продукције и изабрана најбоља остварења 20 младих аутора који учествују у такмичарском програму.
Почасни гост петог "Кустендорфа" је француски глумац Тахар Рахим, а фестивал ће посјетити и амерички режисер Ејбел Ферара, глумица Изабел Ипер и холивудска звијезда Бенисио дел Торо, браћа Дарден, Марђан Сатрапи, Фредерика Aспок и друга значајна имена из свијета филма.

На фестивалу посвећеном будућим филмским ствараоцима и великанима савременог ауторског филма, биће приказана дјела редитеља Ким Ки-дука из Јужне Кореје и Нурија Билге Џејлана из Турске, а за студенте ће бити организована и предавања двојице аутора.

У такмичарском програму је 20 филмова изабраних у конкуренцији више од 200 пријављених остварења, а најбоље радове изабраће предсједник и чланови жирија - иранска глумица Лејла Хатами, француски продуцент Пјер Еделман и глумац Зоран Цвијановић.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови из Белгије, Велике Британије, Естоније, Канаде, Италије, Киргизије, Македоније, Мексика, Њемачке, Пољске, Португалије, Русије, СAД, Србије, Француске и Шпаније.

Биће додијељена и награда за најбољу камеру "Вилко Филач", коју ће уручити камерман Мартин Шец и монтажер и дизајнер звука Светолик Мића Зајц.

У пратећем програму наступиће руска пјевачица Пелагија, холандски "Розенберг трио", Aдам Стинга из Молдавије, оркестар Бобана и Марка Марковића, Стрибор Кустурица и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана