Краљица Елизабета прославила 85. рођендан

Глас Српске
Краљица Елизабета прославила 85. рођендан

Мало људи слави свој рођендан два пута годишње, а британска краљица Елизабета Друга, која је јуче прославила 85. рођендан, је једна од њих. Рођена је 21. априла 1926. године у Лондону, те је јуче прославила дан рођења са својом најближом породицом на Виндзор палати.

Међутим, прослава рођендана у цијелој Великој Британији слиједи треће суботе у јуну, захваљујући традицији коју је увео краљ Едвард VIII на прелазу 20. вијека. Ову необичну традицију помјерања званичне прославе за љето, краљ, који је рођен у новембру, увео је да би вријеме било лијепо за свечаности. Због тога, британски монаси прослављају своје рођендане два пута годишње, па ни краљица Елизабета Друга није изузетак.

Британска краљица Елизабета Друга рођена је као прво дијете у браку Aлберта, војводе од Јорка, и Елизабете, војвоткиње од Јорка, а у Бакингемској палати крштена је као Елизабета Aлександра Мери. Имала је само тринаест година када је избио Други свјетски рат. Она и њена млађа сестра евакуисане су из Лондона.

Са тринаест година упознала је и свог будућег супруга принца Филипа за кога се удала 1947. године. Као 18-годишњакиња је 1945. године као возач учествовала у помоћним копненим снагама, те је тако и до данас остала једини женски члан краљевске породице који је прошао војну обуку. Краљица Елизабета је постала, послије смрти оца, краљица Уједињеног Краљевства, а крунисана је 2. јуна 1953. године.

Краљица Елизабета Друга је, као суверен, поглавар шкотске и енглеске цркве. Дана 21. децембра 2007. године постала је најстарији владајући британски монарх, преузевши ту позицију од своје прапрабаке, краљице Викторије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана