Краљевски пар на прослави српско-словеначког пријатељства

СРНА
Краљевски пар на прослави српско-словеначког пријатељства

БЕОГРАД- Престолонасљедник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина у Љубљани су подржали акцију прикупљања средстава за дјечије болнице у Љубљани, Београду и Бањалуци и присуствовали свечаности поводом Дана српско-словеначког пријатељства.

Догађају су присуствовали и амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић, који је прочитао писмо предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, први савјетник амбасаде Србије у Словенији Александар Гаталица, као и политички представник српске мањине у Хрватској Милорад Пуповац, који су се престолонасљедником Александром обратили присутнима, као и преставници Српске православне цркве и многобројни други гости.

Раније током дана, престолонасљедник Александар и принцеза Катарина имали су састанак са градоначелником ЛЈубљане Зораном Јанковићем, на ком су разговарали о начинима да се сарадњом обезбиједи бољи живот грађана Словеније и Србије, а посјетили су и православну цркву Светих Ћирила и Методија, задужбину Краљевске породице у пријестоници Словеније, саопштено је из Канцеларије престолонасљедника Александра.

Акција у ЛЈубљани одржана је јуче, а престолонасљедник Александар је том приликом истакао да је изградња мостова међу народима важна дужност друштва.

"И зато је овај Дан толико важан, јер слави пријатељске односе народа Словеније и Србије. Само заједништвом, узајамним разумевањем и сарадњом можемо постићи циљ високе вредности стварања бољег света за све људе. Има много добрих примера које увек треба да имамо на уму и да нас мотивишу", нагласио је престолонасљедник Александар.

Он је навео да се одличан примјер везе између два велика композитора, Мокрањца и Јенка, које су истакнуте на изложби која је у ЛЈубљани могла да се погледа.

"То треба да нам буде узор, како да гледамо напред, ка будућности. А та будућност може и биће светла и сигурна само ако радимо заједно, чувамо и негујемо добре односе и доприносимо нашем региону и целом свету повезивањем и заједничким радом", истакао је престолонасљедник Александар у свом говору.

Он је захвалио организаторима што не заборављају потребе дјечијих болница у Словенији, Србији и Републици Српској.

Обележавање Дана пријатељства ове године су други пут организовали Српско културно друштво и Српска библиотека "Михајло Пупин" из ЛЈубљане, а у оквиру прославе је организована изложба "Заоставштина Стевана Мокрањца", у сарадњи са Музејом града Београда, од 1. до 10. јуна.

Директорка Музеја Јелена Медаковић јуче је затворила изложбу у оквиру званичног програма.

Централни мотив и персонификација пријатељских односа два народа је изузетан лични и професионални однос двојице композитора, Стевана Мокрањца и Даворина Јенка, словеначког аутора и композитора државне химне Србије, наводи се у саопштењу.

Дан српско-словеначког пријатељства први пут је обиљежен 12. јуна прошле године под покровитељством ЛЈубљане, Марибора, Крања, Копра, Новог Места, Нове Горице и Велења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана