Конери је говорио да Косово мора да остане у Србији

ГС
Шон Конери 1999.
Foto: Викимедија | Шон Конери 1999.

Шон Конери (1930-2020) био је један од највећих свјетских глумаца, а својом појавом и легендарним улогама освојио је свијет.

Родио се на данашњи дан, а тим поводом подсјетимо се неких чињеница из његовог живота.

Шон Конери није похађао глуму.

Почео је да пуши када је имао 9 година.

Године 1953. ушао је на такмичење Мр. Јуниверс, завршивши трећи у категорији високих мушкараца.

Имао је црни појас у каратеу.

Шон Конери је имао двије мале тетоваже. На једној пише "Шкотска заувијек", на другој "Мама и тата". Добио их је када се са 16 година пријавио у Краљевску морнарицу.

Једном га је због пребрзе вожње зауставио полицајац по имену наредник Џејмс Бонд.

Конеријев најомиљенији филм из Бондовог серијала је "Из Русије с љубављу". Иначе, у том остварењу Шон Конери је глумио са српском глумицом Нађом Регин, а она се својевремено за 007 магазин присјетила једне анегдоте са славним шкотским глумцем. "Имала сам возача који ме је питао да ли могу да добијем аутограм Шона Конерија док сам снимала, па сам покуцала на Шонова врата и затражила аутограм. Рекао је: "Да (добићеш аутограм), ако ме пољубиш!" Па сам му рекла да ћу позвати возача да дође и да ћу да га (Шона Конерија) пољубим", рекла је својевремено Нађа Регин (1931-2019). Иначе, Нађа је са Шоном Конеријем играла и у филму "Голдфингер".

Он је импровизовао своју чувену реплику "Бонд. Џејмс Бонд" у филму "Др Но" (1962) након што је открио да је почетна уводна реплика "Ја сам Џејмс Бонд" равна и звучала неприродно.

Носио је тупе у својим филмовима о Бонду од Голдфингера (1964.), пошто је почео да губи косу са 17 година, а пре тога је користио разне технике да се максимално искористи коса коју је још имао за друге улоге.

Ијан Флеминг, творац Џејмса Бонда, првобитно није желео Шона Конерија за агента 007, јер је сматрао да је превише "нерафинисан". Глумац кога је Флеминг желео за Бонда је Кери Грант. Флеминг се касније предомислио и признао да је Шон Конери идеалан за улогу.

Два пута је изабран за најсекси мушкарца на свијету.

Одбио је бројне познате улоге, као што је улога Ханибала Лектора, за коју је сматрао да је превише насилна. Такође није прихватио главну улогу у филму "Парк из доба јуре", као и улогу Гандалфа, будући да није разумио књиге "Господар прстенова", а и није желио да борави у Новом Зеланду 18 мјесеци.

Одбио је улогу у филму "Афера Томаса Крауна", за шта је навео да је била велика грешка.

Он је у марту 2003. изјавио да се неће вратити у Велику Британију све док Шкотска не постане независна држава.

Шон Конери је рекао да Косово треба да буде дио Србије. Не схватам зашто је Косово посебан случај. Како то они могу бити независни, а многи други не могу. Зашто онда Шкотска не може да се одвоји од Велике Британије?! Косово мора остати у Србији. Све је ово лицемијерно - пренијели су српски медији глумчеву изјаву са једне конференције за штампу.

Шон Конери је у једном интервјуу рекао да је током снимања филма "Невер Сеј Невер Аген" (1983) ишао на часове борилачких вјештина и притом наљутио инструктора који му је заузврат сломио зглоб. Конери је остао с поломљеним зглобом дуги низ година мислећи да је то само мањи бол ... инструктор је био Стивен Сигал.

Своју плату из филма "Робин Худ: Принц лопова" (1991) донирао је у добротворне сврхе, преноси Телеграф.

Од свих глумаца који су играли Џејмса Бонда, он је једини који је, попут Бонда, служио у Краљевској морнарици.

Након службе у трговачкој морнарици, радио је као голи модел за студенте умјетности у Единбургу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана