Колико вриједи хаљина на црвеном тепиху

Agencije
Колико вриједи хаљина на црвеном тепиху

ЛОС АНЂЕЛЕС - Осмјеси су усавршени, говори захвалности научени напамет, а кампање натопљене шампањцем у нади да ће продуценти убједити неког неодлучног гласача да штиклира њихов филм су окончане. Све је спремно за 84. додјелу Оскара, која ће се одржати у ноћи између недјеље и понједељка по нашем времену.

Међутим, номиноване глумице сигурно су провеле неколико бесаних недјеља и то не само због најпожељније награде у граду.
- Лош избор хаљине те вечери може за нечију каријеру да буде гори од недобијања награде – рекла је каже Мерл Гинзберг, новинарка и модна блогерка “Холивуд Репортера”, Мерл Гинзберг.
Али ако доспијете на листу најбоље обучених, додала је, то вам може донијети нове улоге, козметичке уговоре, насловнице магазина, једноставно може промјенити перцепцију јавности о некој глумици и имати једнако велики утицај као да је освојила Оскара.

Додјела Оскара је највећа модна смотра на свијету, а тријумфи и таргедије на црвеном тепиху памте се и препричавају дуго, дуго.
Џулија Робертс у винтаге Валентино хаљини, Пенелопе Круз у ружичастој Версаце или Бјорк коју „дави” мртви лабуд - сви ти призори урезани су у наш модну подсвијест.

Било да заблистате или запрепастите у ноћи додјеле, те слике остају дио ваше биографије.
И ове године нема разлике у односу на претходну: стилисти познатих званица воде прави мали рат иза сцена како би приграбили најбољу хаљину за своје клијенткиње.
- Колекције прет-а-портер излазе у фебруару и тада се сви стилисти сјате у Европу где покушавају да приграбе најбоље комаде за фитинг – рекао је стилиста Џесике Албе, Камерон Дијаз и Деми Мур и других познатих личности Бред Горески.
Царина је увијек највећа ноћна мора.

- Сат времена прије пробе, зовете дизајнера да га питате гдје вам је пакет, а он каже да је задржан на царини, а ако вас не кочи погранична милиција, онда ваша конкуренција врши саботажу. То је ужасна ствар и дешава се већ годинама - каже Филип Блох, који је срађивао са Сандром Булок, Никол Кидман и Џеј Ло.
И мени се десило неколико пута, додао је.

- Требало је да обучем Џену Елфман која је водила доделу Емија и пронашао сам јој савршену хаљину Елија Саба. Друга стилисткиња је дошла, узела хаљину из моје колекције и одбила да је врати. Водили смо прави рат преко телефона, претио сам јој батинама, чак је полиција дошла да испитује мог агента! – навео је Блох.
Блох није успио да добије назад хаљину, иако ју је његова супарница узела за „трећу главну глумицу у неком ситкому”.
- Било је то неписано правило: “Ако мојој непознатој клијенткињи набавим ову задивљујућу хаљину, то би могло нагалавачке да јој преокрене каријеру - и њеног стилисте, такође” - каже Блох који се највише разумије у хаљине које су преокретале нечије каријере.

Чувена браон хаљина Елие Сааб од тила и цвјетова коју је Хали Бери носила кад је добила Оскара 2002. једна је од најљепших креација у историји награда.

- Та хаљина је и моју каријеру винула у стартосферу. Преокренула је дизајнерову каријеру, а Халин живот промијенила заувијек. У тој хаљини дјеловала је предивно и рањиво... људи су је видјели у сасвим новом свијетлу - признаје Блох.

Беријева је у то вријеме пробијала лед кад је одлучила да ангажује стилисту - све до почетка 2000. годиен глумице су вјеровале сопственом укусу, а модна критика била је тек дио доколице у уском кругу познаваоца.
Као посљедица неуморних папараца - који сада прате познате свуда у корак, од тржних центара до јутрањег трчања - индустрија за изградњу имиџа је постала толико уносна да би се једва неколико старлета усудило да свој модни избор за Оскара препусти случају.
- Сада скоро свако има стилисту. Интернет је учинио веома битном чињеницу да не смете да завршите на листи најгоре обучених, али неко мора да добије и ту титулу на крају вечери - каже Гинзбергова.

Но, сви се труде из петних жила да изостану са исте.
Уз примамљиву понуду „бесплатне рекламе вриједне милионе долара”, дизајнери се бацају у савршено оркестрирани модни напад на неколицину глумица које је Академија уврстила у свој најужи избор, бомбардујући их хаљинма - и митом у виду накита - како би се осигурали да ће баш њихова марка бити примјећена на црвеном тепиху.
Глумице често добијају хонорар за ношење одређене хаљине. Ако добијете Ен Хетавеј, Гвинет Палтроу или Никол Кидман да прошетају у вашој креацији, то је скоро непроцењива реклама и креатори су тога свјесни већ неко вријеме.
Најугледније куће, попут Шанела, не плаћају никоме „јер не морају” али, према ријечима Гинзбергове, оне мање познате марке скоро сав буџет за маркетинг троше на своју уносну музу.

- Неки дизајнери то чине суптилно - глумица може да задржи хаљину, буде гошћа креатора на Недјељи моде у Европи и добија бесплатну одјећу годину дана.
Шарлиз Терон је заштитно лице Диора, Риз Видерспун сарађује са Каролином Херером и Нином Ричи.
- Ако дизајнер контакира неку глумицу и затражи да носи његову хаљину, њен агент ће вјероватно рећи: “Тражимо уговор величине 200.000 долара - а то је увијек најнижа цифра - каже Гинзбергова. Можете само замислити, додала је, која је коначна сума коју неко плати како би одређена глмица носила његову хаљину само за ту једну ноћ.

Међутим, нису само глумице те које добијају награде за свој труд. Ако директан контакт са звијездом не уроди плодом, креатори покушавају да се додворе стилисти - али у овом случају нуде разне конкретне поклоне.
- Чуо сам да им се нуде ваучери за липосукцију, фејслифтинг и друге естетске хирургије. Неки дизајнери просто питају “Шта желиш” - каже Блох.
Уз понуде за подмлађивање, „знаке пажње” вриједне пет хиљада долара и прилику да се очешете раме о раме са познатима, није ни чудо што свакој конобарици у Холивуду у си-вију, осим свеприсутне професије „глумица/модел”, сада пише и „стилиста”.
- Индустрија је постала загађена. Данас свако има стилисту, чак и звијезде ријалитија унајмљују модне савјетнике - каже Блох.

За велику ноћ као што је додјела Оскара, један стилиста ће прибавити између 40 и 80 хаљина за своју клијенткињу за шири избор, од креација са ревија и из каталога до специјално израђених модела које сами дизајнери нуде појединим личностима.

Буквално сви номиновани и презентери бивају обасути понудама.
Ипак, нису сви на продају.

- И дизајнери знају да одбију глумице. Ове године имамо две немршаве номиноване глумице - Окатавију Спенсер и Мелису Макарти; погледајте чије су хаљине досад носиле на додјелама награда: Бадглеy Мисцхка и Тадасхи Схоји. Оне су можда изгледале добро у њима, али не надајте се да ћете их икад видети у Шанелу као ни жене преко 40, а за Валентинову модну кућу није довољно ни да сте млади и згодни - признаје Гинзбергова.
Ни само веза неког стилисте у модној кући, навела је, не одређује коју марку ће неко да носи.

- Ако погледате Ен Хатавеј и Камерон Дијаз, прије ћете видјети Хатавејеву у креацији високе моде. Ен има више шансе да се нађе у неком озбиљном филму са потенцијалом за освајање Оскара... Камерон можда глуми у хитовима, али она код дизајнера има другачији имиџ – истакла је Гинзбергова.
Један модни дизајнер из Лос Анђелеса који је радио са неким од најугледнијих модних кућа, каже да и оне имају „хит листе” са глумицама које се уклапају у идеал њиховог бренда - и, ако ваше име није на листи, нећете моћи да носите, на примјер, Ланвин.
Неким кућама није довољно то што сте лијепи и познати.

Ако ваш имиџ није беспрекоран, само ће вас уљудно одбити, другим ријечима, не очекујте да видите Линдси Лохан у крацији Карла Лагерфелда (који је, иначе, недавно изјавио да су часописи „пуни курви и трудница”).
Релативно ново име, као што је Кристен Виг, може имати бољи пролаз код дизајнера него нека краљица ромкома.

Кристен је била звијезда емисије 'Сатурдаy Нигхт Ливе' а сада је врло важна филмска звијезда која је, међутим, задржала свој цоол фактор. До ове године била је скоро непримјетна на црвеном тепиху, а сада је почела да се појављује у Баленсиаги. Ова елитна француска кућа је врло пробирљива кога облачи тако да је Кристен, између редова, свима објавила: 'Ја сам сада на А-листи, могу да носим шта год пожелим!

Најпожељније глумице из класе номинованих у 2012. су Руни Мара, Мишел Вилијамс, Беренис Бежо и Џесика Частејн - све прелијепе жене млађе од 35 година са тежином „озбиљне глумице” на папиру.
- Оне имају право првог избора, без икаквих ограничења, а све друге морају да стану у ред иза њих. Рунијева је омиљено чедо за којим су сви полудјели, баш као што је то била Кери Малиген прије две године. Који год дизајнер да је обуче осјећаће се као да је освојио лутрију десет пута заредом - каже анонимни инсајдер. 
Када одабере хаљину, свака глумица ће имати још једну или двије резервне опције и моћи ће да се предомисли у минут до дванаест.

- Мајко моја, само питајте Веру Ванг о случају кад је Шерон Стоун обукла Гап ролку умјесто хаљине над којом је Вангова окапала мјесецима - каже Гинзбергова.

Салма Хајек је одбацила хаљину Нарцисо Родригез јер је од силних проба материјал почео да се тањи и цијепа, и позајмила је креацију Каролине Херере.
И Џон Галијано је окусио горак укус одбијања.

- Он је био скројио изванредну Диор хаљину за Хилари Свенк оне године кад је било јасно да ће глумица добити Оскара за 'Боyс Дон'т Црy'“. Послао јој је хаљину али је био неки проблем са бретелама или нешто друго што се стилисти није допало и она је одабрала балску хаљину Рандолф Дјуке која је изазвала прилично лоших коментара: “Не мијењаш Диор за Рендолфа Дјука - то се не ради. И велика је вјероватноћа да ће у овакивим ситуацијама креатор одбити сваку даљу сарадњу са глумицом - каже Гинзбергова.

Нису само дизајнери у опасности да прекину везу са неким кад се спусти завјеса на сезону додјеле награда.

И посао стилисте виси о концу. Једна глумица је прошле године отпустила стилисту јер је јавност искритиковала њен избор за додјелу „Златних глобуса” и ангажовала је другог за додјелу „Окара”.
Горески признаје да његове колеге живе у вјечитом страху од озлоглашене „Листе најгоре обучених”.
- Тај тренутак доста дуго остане у свијести јавности, а на вашој биографији довијека. Врло је тешко повратити послије тога свој монди кредибилитет – навео је Горески.
Међутим, чак и ако све крене по злу, најгоре обучена звијезда можда привуче више пажње и оствари већи утицај захваљујући свом незаборавном екстравагантном изгледу него нека која се појавила у класичној балској хаљини.

- Сви још памте наопако ношен смокинг Селин Дион. Те најгоре креације понекад постану дио поп културе којима се стално враћамо. Можда и даље можемо примјенити стару изреку: “Свака реклама је добра реклама” - каже Горески.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана