Колика су примања познатих пензионера

ГС
Колика су примања познатих пензионера

БЕОГРАД - Многе естрадне личности су у пензији, иако су и даље активне на јавној сцени.

Док су неки вриједно радили, штедили и купили некретнине, други су се распродали, уживали у сваком тренутку и трошили, због чега су постали "шворц" и остали без прихода или са малим пензијама. Поред њих ту су и глумци и сви они који су прави представници јавне сцене. Иако су многи одувек сматрали да познате личности добро зарађују, а самим тим имају и пензију, откриће многих о својим реалним пензијама је шокирало јавност. И док други уживају у заслуженим пензијама, неки од њих буквално "крепе крај са крајем".

Лепа Лукић

Пјевачица Лепа Лукић сматра се некрунисаном краљицом народне музике, а у музичке воде винуло ју је хит "Од извора два путића" који је снимила далеке 1966. године. Лепа је годинама вриједно радила и градила каријеру, а и данас је тражена на многим весељима. Она је током живота остварила право на три пензије: једна је због година радног стажа, друга национална пензија и трећа коју је наследила од супруга, то је канадска пензија.

- Ја могу да трошам једну пензију недјељно, не морам да се устежем. Једну у износу од 107.000, као основну пензију, коју сам заслужила радним стажом, другу, националну пензију, коју ми је додјелила држава, у износу од 73.000 динара, и трећу, у износу од 1.250 евра, коју добијам из Канаде, а коју сам наследила од покојног мужа. Имам и понеки наступ - испричала је Лепа Лукић у емисији "После ручка" на Хепи ТВ.

Зорица Брунцлик

Давне 2013. године, Зорица Брунцлик је конкурисала за националну пензију, а будући да је она те године укинута на предлог министра културе Ивана Тасовца, пјевачица је била усмјерена на то да је не добије.

Примање националне пензије поново је враћено 2021. године, када је Маја Гојковић била министарка културе, али је пјевачици пензија измакла јер се додељивала за 20 умјетника годишње који су дали врхунски национални допринос националној култури или култури националних мањина. Пре неколико година је она почела да прича о износу, али многи су окарактерисали да јој неће пензија покрити трошкове фризера, знајући колика је и колико пјевачица инвестира у свој стајлинг за наступе.

Она према неким сазнањима без пореза и доприноса износи колико и просечна месечна зарада, а то је око 73.000 динара. Међутим, многи сматрају да ће пјевачица поклонити новац у хуманитарне сврхе, јер она још увек активно ради.

Злата Петровић

Позната пјевачица је открила да је све регуларно уплаћивала и да је сада мирна, јер је себе обезбедила на време.

- Да имам 1.000 евра пензију, живјела бих добро, а од ове какву имам, онако. Већ годину дана сам пензионерка, а када после 60. почнем да примам и инострану пензију коју сам уплаћивала, биће много боље - испричала је Злата за „Стар“, преносе медији.

Саша Поповић

Продуцент и оснивач Гранда открио је како је његова пензија, са повећањем, 102.000 динара. Саша је званично постао пензионер 2019. године, а будући да је један од најбогатијих људи на естради, признао је да је "толико обезбеђен да не мора више ништа да ради". Он је признао да се осећа као пре 23 године и да ради други посао. Осим тога што својом зарадом покрива све трошкове живота које има као и сви, Поповић је открио да му на крају остане "за бананицу и жваке".

У женин албум је наводно уложио 98.000 евра, што значи да је уложио 140 својих пензија.

Нада Обрић

Пјевачица је више пута истицала да су јој примања изузетно ниска и да њена пензија износи свега 16.000 динара. Истакнувши да у Босни prima око 50 евра, а у Србији 12.000 динара, Нада је открила да је укупан износ 16.000 динара. Она је истакла да од те пензије сигурно не би могла да живи, али да на срећу има децу која јој помажу.

Када су у питању глумци, пензије се крећу, како сазнаје "Курир", од 50.000 до 70.000 динара. На њихову висину утиче и то да ли су били у позоришту или су радили као слободни умјетници.

Зоран Цвијановић

О овом глумцу се у више наврата писало, а јавности је била шокантна информација да, после 49 година посвећеног рада, он има пензију од 70.000 динара. Цвијановић важи за глумца који иза себе има велики број сјајних улога у филмовима и серијама и многа признања и награде за свој рад.

Светлана Бојковић

Јавност је изненадила информација да истакнута и призната глумица Светлана Цeca Бојковић прима само 30.000 динара пензију. Она је покренула иницијативу за рјешавање статуса пензионисаних глумаца. Цeca се једном приликом осврнула на мизерне цифре које примају поједини глумци и умјетници, истичући да је покојном глумцу Стеви Жигону пензија била свега 17.000 динара, а да је пјевачица народне музике Гордана Стојићевић примала свега 28.000.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана