Коју поруку шаље дужина сукње? ФОТО

Агенције
Коју поруку шаље дужина сукње? ФОТО

Умjетница Розеа Лејк (18), студенткиња графичког дизајна и илустрације на Капилано универзитету у Ванкуверу, поставила је на свој Тумблр налог фотографију под називом „Judgements" (Осуде) којом је испровоцирала јавност.

Слика приказује жену отпозади са десет ријечи исписаних на лијевој нози које се односе на разне дужине сукњи - од „курве" одмах испод задњице, до „госпође" на дну листа.

Између су: дроља, изазовна (сама је то тражила), провокативна, бесрамна, кокетна, одмјерена, старомодна и чедна.

Један коментатор на Facebookу написао је: „Не иде све до чланка, претпостављам да би тамо требало да пише грациозно или елегантно?" док је други био згрожен: „Да, хајде да осуђујемо жене као у 17. вијеку. Одвратно!"

Међутим, Лора Бек са женског сајта Jezebel каже: „Ова слика ми се допада. Попут многих жена, често сам била на тесту кад је ријеч о прикладној дужини сукње. У школи су ми мјерили да није прекратка, а кад бих обукла макси сукњу, питали су ме зашто сам се толико покрила. Некад жена просто не може да побједи".

Ауторка Розеа Лејк, која је слику направила прије годину дана као дио школског пројекта, каже да је хтјела да скрене пажњу људима да престану са предрасудама кад је ријеч о начину на који се жене облаче. „Схватила сам да, чим видим неку жену у прекраткој сукњи, одмах помислим ‘курва’ и послије ми буде жао", каже Лејкова за The Province. „Или помислим да је свака жена која носи хиџаб угњетавана. Морамо да створимо атмосферу непристрасности".

Услијед великог интересовања за овом сликом, Розеа планира да продаје „Judgements" као постере, али пре тога мора да исправи погрешно написану ријеч „prudish" (чедна).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана