Ко у Србији има ташну Мерилин Монро?

Б92
Ко у Србији има ташну Мерилин Монро?

Београд - Дирекција за управљање одузетом имовином Србије је у 2014. преузела управљање зградама, аутомобилима, разним умјетничким дјелима, али и торбицом Мерилин Монро.

Директор Дејан Царевић каже да је Дирекција преузела управљање над 15 кућа, 19 станова, четири зграде, укупно 53 некретнине, 26 аутомобила и 105.000 евра, због сумње да су стечени криминалом.

Према његовим ријечима, на списку одузете имовине у 2014. години је и седам гаража, четири локала, двије пословне зграде, као и апартман и кућа на Златибору.

"Од издавања непокретности које су јој поверене на привремено управљање Дирекција месечно добија 60.000 евра у динарској противвредности", изјавио је Царевић за агенцију Бета.

Поред непокретности и новца, Дирекција управља и драгоценостима, привремено одузетим накитом, златом изливеним у полуге финоће 999,9, умјетничким сликама, ручним сатовима, па чак и торбицом Мерилин Монро.

"Привремено одузете предмете од историјске, уметничке и научне вредности Дирекција предаје на чување установама надлежним за чување ових предмета до доношења одлуке о захтеву за трајно одузимање имовине. Привремено одузете девизе и ефективни страни новац, предмете од племенитих метала, драгог и полудрагог камења и бисера Дирекција предаје на чување Народној банци Србије до доношења одлуке о захтеву за трајно одузимање имовине", истакао је Царевић.

Од особа које се терете због бављења криминалом одузимана су и возила, не само аутомобили, већ и шлепери са хладњачом, камиони са приколицом, брод са тегљачем, аутобуси, водени скутери, трактори.

Одузете некретнине, Дирекција не издаје само у закуп, већ их даје на коришћење у хуманитарне сврхе.

Прошле године некретнине су дате Центру за заштиту жртава трговине људима и Служби за координацију жртава трговине људима, као и за помоћ деци са аутизмом.

"Имовина је дата на управљање и Савезу удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, као и Центру за социјални рад Града Новог Сада и школи за основно и средње образовање Милан Петровић, коју похађају деца са сметњама у развоју", указао је Царевић.

Директор Дирекције је истакао да су неопходне промјене у Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дјела како би се он унапредио, због чега је и формирана Радна група у јануару 2014. године.

"Рад радне групе на изменама Закона је при самом крају. Све примедбе које су органи и институције које примењују Закон имали у вези са досадашњом применом, као и ефикасношћу поступка одузимања имовине, уграђене су у измене Закона, а текст Закона усаглашен је и са директивом ЕУ из 2014. године, којом се регулише део ове области", рекао је Царевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана