Ко је био Брус Ли: Борац и акциона звијезда или пјесник и водећи филозоф 20. вијека?

ГС
Foto: Илустрација

Брус Ли је у свијету запамћен као акциона звијезда - мајстор борилачких вјештина и филмски херој са којим смо одрасли.

Међутим, према његовој ћерки Шенон Ли у новој књизи "Буди вода, пријатељу: животна мудрост мог оца", њен отац је био много више. Прије свега, интелектуалац, пјесник и један од најутицајнијих филозофа 20. века, прерноси б92.

Иако је Брус Ли рођен у Сан Франциску, а док је његов отац, познати кинески глумац, био на турнеји, Ли је своје дјетињство проводио у Хонг Конгу. Одрастајуцћи, пратио је оца на сетовима, а као дјете глумио је у двадесетак филмова.

Предавао је плес и кунг фу, посебно вјештину познату као "винг цхун", коју ће касније унаприједити, прилагодити и претворити у своју филозофију. Традиција у свијету кинеских борилачких вјештина налагала је да је проучавање ових вештина привилегија резервисана само за Кинезе - ниједан странац није смео да проникне у тајне кунг фуа.

Ли, који је с мајчине стране имао њемачке корене, био је скоро одбијен у школи познатог мајстора Иип Мана, али је на наговор пријатеља прихвацћен, што му је промијенило ток живота.

Откривени сви детаљи његове смрти: Истина скривана 30 година

Али његове тинејџерске године обележили су насилни инциденти. Често се свађао, а након што је тешко повриједио једног од ученика школе, његови родитељи су одлучили да би било боље да Ли настави школовање у Америци.

Тамо је завршио средњу школу и уписао факултет, студирајући драмске умјетности, филозофију и психологију.

Шездесетих се са супругом настанио у Калифорнији. Имао је само 24 године, али је отворио школу борилачких вјештина, Институт "Иун Фан Гунг Фу".

Тамо је учио своју, модификовану верзију винг цхуна, али, пише његова цћерка, његов највећи гријех био је то што је школу отворио за све заинтересоване - без обзира на етничку или расну припадност. Кинеској заједници у Америци се то није допало и, колико год тај заплет звучао филмски, изазвали су га на дуел.

"Тарантино не воли Бруса Лија, иначе га никад не би тако приказао"

"Предложили су састанак у школи мог оца у Оакланду", пише Шенон Ли. "Ако њихов шампион побиједи, Брус Ли ће престати да предаје, али ако он побиједи, може несметано да настави. Мој отац је, наравно, прихватио изазов".

Ли је из борбе изашао као побиједник. Међутим, ова борба, прљава и без правила, означила је почетак његовог дугог и мукотрпног, личног филозофског путовања. Права истина о тој борби је мало компликованија него што би то рекла Шенон Ли.

Брус Лијева ћерка одбрусила Тарантину: "Мука ми је од белаца који..."

Други извори јасно стављају до знања да ово није устанак против расне дискриминације, вецћ да је борац по имену Вонг Јацк-Ман изазвао Лија на двобој након што се похвалио да може да побиједи свакога ко га изазове.

Било како било, овај догађај је натјерао је Лија на размишљање и интроспекцију - желио је да развије мање рестриктивну борилачку вјештину која би могла да се користи у хаотичним ситуацијама попут уличних туча.

Тако је рођен "јеет куна", посебан стил борбе, али и филозофија у чијем је средишту Лијева позната мисао "буди као вода, пријатељу".

Основни постулати таквог приступа су флексибилност и флуидност, моц́ човека, попут воде, да се прилагоди и одговори на сваку ситуацију - у борби или животу. Истовремено, Ли развија своју филмску каријеру, а прву значајну улогу одиграо је на америчкој телевизији у серији "Греен Хорнет".

Занимљива и наизглед истинита је чињеница да су Лијеви покрети једноставно били пребрзи да их камера ухвати - у сврху снимања акционих сцена, овај мајсторски борац морао је да супори.

Улоге у филму кретале су се од "Великог шефа" 1971. године, преко "Змајеве шаке" и "На змајевом путу", које је снимио годину дана касније, а Брус Ли је постао међународна звијезда која је оборила рекорде у биоскопима.

Нажалост, посљедњи филм "У змајевом гнезду" снимио је 1973. Само шест дана пре премијере легендарног филма, Брус Ли је умро.

Иако су његови обожаваоци развили бројне теорије завјере око његове смрти, званична верзија гласи отприлике: жалећи се колеги на главобољу, дала му је лек против болова, а славни глумац је највероватније претрпео алергијску реакцију и за њега није било спаса.

Дакле, иако се књига Шенон Ли често назива биографијом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана