Ко је био бог Перун и зашто је Огњен Амиџић дао дјетету баш то име

ГС
Ко је био бог Перун и зашто је Огњен Амиџић дао дјетету баш то име

Огњен Амиџић је сину дао веома необично име, а инспирација му је сама дошла

Огњен Амиџић и његова супруга Мина добили су сина којем су дали необично име Перун.

Зашто баш то име, овако је објаснио Огњен:

"Дуго размишљао о том имену, а кад сам предложио Мини, одмах јој се свидјело. Кад сам спознао "Перун", рекао сам да је то то. Осамдесетих нисам знао ни једног Огњена, а ни дан данас не знам Огњена старијег од мене. Мени Перун има добру симболику, нисам ни чуо да се неко зове Перун, мада ми имамо у породици," открио је Амиџић, а преноси Курир.

Име „Перун“ је прасловенска реч, а изводи се од индоевропског корена „пер“ односно „перк“ која има значење „ударити“ (врло снажно и силовито), „распрснути“ и суфикса „ун“ који означава онога који извршава радњу. У пољском језику „пјоре“ значи „ударам“, док „пиорун“ значи гром.

Ко је био бог Перун?

Перун је бог грома и неба, покровитељ владара. Овај бог који се верује да је важи за бога над боговима у религији Старих Словена, пре хришћанства, спомињао се при заклетвама и склапању мира, како се веровало да ће својим громом усмртити свакога ко прекрши дату реч или лаже на сведочењу. Његов дан је четвртак. Његова света биљка је перуника и храст. Његове способности у хришћанству су пренете Светом Илији.

Многи аутори сматрају да је Перун био толико обожаван од Словена да је замењен са врховним богом иако он то није био, него је био син врховног бога Сварога. Одакле и чест надимак Перунов – Сварожић, као син Сварогов. Перун има најодговорније задатке као син врховног и он ужива највеће поверење па се помиње и да Перун окреће Свварогов точак звезданог небаили коло Сварогово. Коло Сварогово је према старим веровањима свемир који се врти око поларне звезде која је у његовом центру. Перун контролише и кише и олује, преноси едукација.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана