Кинеска бајка на Ролан Гаросу

Глас Српске
Кинеска бајка на Ролан Гаросу

Прича о кинеској тенисерки На Ли права је спортска бајка. Омалена 29-годишњакиња остварила је своје снове поставши прва Кинескиња која је освојила Ролан Гарос, а прича о подвигу који је одушевио најмногољуднију земљу свијета започела је готово па случајно.

Њен меч у Кини гледало је 50 милиона људи, а има више од два милиона пратилаца на "renren.com" кинеској варијанти "Фејсбука". Aко некоме треба да захвали што је у Паризу постала прва Кинескиња освајачица гренд слем наслова, На Ли мора послати посебно писмо свом тренеру бадминтона.

- Мој отац је желио да будем првакиња у бадминтону, а тренирала сам тенис паралелно само зато да будем што боља у бадминтону. Послије двије године тренирања, мој тренер бадминтона рекао је да нисам перспективна и да би за мене било боље да тренирам тенис - изјавила је Ли.

Фудбал, кошарка и стони тенис и даље су водећи спортови земље са 1,3 милијарде становника, али дјеца све више играју тенис, који се све донедавно сматрао спортом за елиту. Ли је 2008. године изашла из програма кинеске владе за спортисте да би учествовала у експерименталном програму "Лети сам". Те 2008. добила је слободу избора тренера, планирања турнира и већу могућност зараде. Наиме, до тада је 65 одсто новца од турнирских награда ишло држави, послије само 12 одсто.

У преводу, од 1,7 милиона долара, колико је добила за титулу на Ролан Гаросу, кинеским властима сада иде нешто више од 200.000 долара. У пријашњим би околностима остала без 1,1 милион долара. Тријумфом у Ролан Гаросу популарност На Ли у домовини нарасла је до неслућених размјера.

- Ли је заслужила побједу у тако великом финалу, она је стварала историју - послала је поруку национална агенција Синхуа.

Ли је за ESPN изјавила да на "кинеском Фејсбуку" има више од два милиона пратилаца.

- Око пола милиона њих посљедње седмице затражило је статус пријатеља. Послије овог успјеха биће их много више - са осмијехом је прокоментарисала нова кинеска национална јунакиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана