Килијан Марфи глумио у филму Горана Паскаљевића: Знате ли о ком је остварењу ријеч?

ГС
Килијан Марфи глумио у филму Горана Паскаљевића: Знате ли о ком је остварењу ријеч?

Оскаровац Килијан Марфи, који је на великом платну дочарао Роберта Опенхајмера, прије више од 20 година играо у остварењу легендарног српског редитеља

Киљан Марфи је освојио свог првог Оскара за улогу Роберта Опенахајмера у режији Кристофера Нолана, који је такође добио Оскара за најбољи филм и режију.

Славном Ирцу су скоро сви посљедњих годину дана предвиђали освајање златне статуете за улогу Опенхајмера, а на додјели се захвалио породици и екипи филма, а рекао је и да је "поносни Ирац". Марфи је играо у Бетмену, залудио свијет у серији "Пеакy блиндерс", а једно од првих остварења у којем је играо је филм из 2001. године "Како је Хари постао дрво", који је режирао Горан Паскаљевић.

Килијан глуми младог Гаса ког отац Хари Малони стално ментално и вербално злоставља, а потом користи као средство освете, а све се дешава у руралној Ирској двадесетих година прошлог века.

На сајту ИМДБ пише да је филм првобитно требало да се снима на Сицилији, али је жена Горана Паскаљевића предложила Ирску, јер јој је остала у сјећању из тинејџерских дана.

Горан Паскаљевић је режирао филмове "Чувар плаже у зимском периоду",  "Пас који је волио возове", "Посебан третман", "Варљиво љето '68", "Време чуда", "Буре барута", "Танго аргентино", "Туђа Америка".

Направио је више од 30 документарних и 13 играних филмова, а током каријере је добио бројне награде. Преминуо је 2020. у 74. години.

О чему се ради у филму?

Филм говори о Харију који узгаја купус у једном малом селу у Стилтону и покушава да изађе на крај са трагичним губитком сина у рату са Енглеском, а недуго потом и жене, која је преминула од туге.

Док он одлучује да се одрекне љубави и мржњу користи као гориво које ће га одржати у животу, изнова му се враћа сан у ком се претвара у дрво, које затим исјеку, како би направили мртвачке ковчеге.

"Човјек је одраз својих непријатеља", каже он свом једином преосталом, наизглед ограниченом сину Гасу (Килијан Марфи), а његов непријатељ је најмоћнији човјек у селу, власник паба и продавнице Џорџ.

Тај човјек има и додатни посао проводаџије и доводи жене из других села за мушкарце из Стилтона. Гас, међутим, баца око на његову девојку Ајлин, а Хари у томе види прилику да му се освети и на тај начин ријеши Џорџа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана