Како је прелијепа ћерка пилота освојила срце једног краља

Агенције
Како је прелијепа ћерка пилота освојила срце једног краља

Краљица Бутана Џетсун Пема (25), најмлађа краљица на свијету коју медији називају "Кејт Мидлтон Хималаја", очарала је становнике ове мале државе својом љепотом и скромношћу.

Џетсун живи у скромној колиби и с мужем, краљем Џигмеом Кесаром Намгиелом Вангчуком, није отишла на медени мјесец, него је пјешачила Бутаном и упознавала поданике. Она ће се сутра упознати с војвоткињом Кејт, с којом је упоређују.


Млада краљица, која је недавно родила прво дијете, рођена је у породици која је имала везе с краљевском породицом, али је била без титуле.

Њен отац Дондуп Гјалтшен, пилот Друк-ера, је полубрат бивше краљице. Такође, њена мајка Сонам Чуки потиче из старе аристократске породице и кумче је бутанског принца. И њена сестра Јетсо Ламо удата је за краљевог брата, прина Дорџија Вангчука.

Џетсун се школовала у Индији, гдје је уживала у кошарци и сликању, а редовно је освајала награде на такмичењима у дебати и говорништву. Течно говори хинду, енглески и џонгка, званични језик Бутана.

"Она не фантазира. Мислим да никада није ни сањала да ће постати краљица", рекао је један њен бивши професор.

Студије међународних односа и психологије завршила је у Великој Британији. Вјерила се с краљем када је имала 21 годину и тиме изазвала много полемика, будући да је млади пар прекршио протокол и рјешио да се одупре традицији уговорених бракова. Прекршили су још једну норму – живјели су заједно и прије него што су се вјенчали.

Њихова љубавна прича заиста подсјећа на бајке. Пар се упознао на породичном пикнику када је Џетсун имала седам, а тада будући краљ 17. Он је тада клекнуо пред њом и рекао јој да би желио да она једном буде његова жена.

"Краљ змај", како га народ зове, постао је монарх 2006. када је његов отац абдицирао. Одлучио је да круни одузме апсолутну моћ и утре пут демократији и уставној монархији. Вјенчао се са Џетсун исте године кад и Вилијам и Кејт, али је њихова церемонија била потпуно другачија.

Била је то петочасовна будистичка церемонија у тврђави из 17. вијека, а млада је носила традиционалну ношњу.

Занимљиво је да је у Бутану дозвољена полигамија, а његов отац је то и искористио оженивши чак четири жене. Међутим, млади краљ је одлучио да Џетсун буде његова једина жена. Она му је недавно родила и насљедника, који ће бити именован на званичној церемонији 16. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана